Λαχανικά: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε έτοιμες σαλάτες

  • Ρούλα Τσουλέα
σαλάτες
Μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε με ασφάλεια τις έτοιμες σαλάτες του εμπορίου.

Οι έτοιμες σαλάτες με λαχανικά του εμπορίου είναι εύκολες στη χρήση και θρεπτικές, εφ’ όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, από την Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κομμένα, συσκευασμένα λαχανικά.

Να προτιμάτε τα ωμά λαχανικά

Τα κομμένα λαχανικά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά και περιέχουν τις ίδιες φυτικές ίνες με τα ολόκληρα. Αρκεί να είναι ωμά και όχι προμαγειρεμένα.

Να ελέγχετε επίσης τη συσκευασία για να βλέπετε αν είναι φρέσκα. Αν πάνω τους έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μία λευκωπή στοιβάδα, έχουν αρχίσει να χάνουν υγρασία. Επομένως είναι πιθανό ότι έχουν αρχίσει να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Να ελέγχετε τις ετικέτες

Όταν αγοράζετε έτοιμες σαλάτες με λαχανικά, μην ξεχνάτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως. Να κοιτάτε όμως προσεκτικά και το περιεχόμενό τους, για να διαλέγετε τα πιο φρέσκα λαχανικά.

Καλό είναι επίσης να προτιμάτε τις σαλάτες με κοντινή ημερομηνία λήξεως. Και αυτό, διότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά αρχίζουν να μειώνονται έπειτα από πέντε ή έξι ημέρες από το κόψιμο του λαχανικού. Αυτό συμβαίνει, π.χ., με την βιταμίνη C και τα καροτενοειδή.

Καλό είναι επίσης να αγοράζετε σαλάτες με λαχανικά οι οποίες είναι πλυμένες και έτοιμες για κατανάλωση.

Να διαλέγετε ποικιλία χρωμάτων

Μην αγοράζετε διαρκώς τις ίδιες σαλάτες με λαχανικά. Προσπαθήστε κάθε φορά να είναι και μία διαφορετική, καθώς και ότι περιέχει ανάμικτα λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Να θυμάστε ότι ακόμα και το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι έχουν διάφορες ποικιλίες. Και ότι κάθε μία από αυτές έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Το κλασικό πράσινο μαρούλι, π.χ., παρέχει 195 mg κάλιο ανά 100 γρ. τροφίμου. Το μαρούλι iceberg παρέχει 141 mg. Και το μαρούλι ρομάνα 247 mg.

Να καταναλώνετε τις σαλάτες σύντομα

Επειδή τα λαχανικά που αγοράσατε κομμένα έχουν ήδη εκτεθεί στον αέρα, δεν μπορείτε να τα έχετε στο ψυγείο σας πολύ καιρό.

Τα κομμένα λαχανικά χάνουν την θρεπτική αξία τους ταχύτερα απ’ ό,τι τα ολόκληρα, ενώ χαλάνε και πιο εύκολα.

Επομένως, φροντίστε να τρώτε τις έτοιμες σαλάτες μέσα σε 2-3 μέρες από την ημέρα αγοράς και οπωσδήποτε πριν λήξουν.

Αν ανοίξετε ένα σακουλάκι, αλλά δεν το φάτε όλο, να αποθηκεύσετε όσο περισσέψει σε ένα αεροστεγές δοχείο. Φροντίστε να το καταναλώσετε την επόμενη ημέρα.

Βεβαιωθείτε ότι φυλάσσονται στο ψυγείο

Να αγοράζετε μόνο τις έτοιμες σαλάτες λαχανικών που πωλούνται μέσα σε ψυγείο. Επιπλέον, η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι γύρω στους 4 βαθμούς.

Προσοχή στην εγκυμοσύνη

Αν οι έτοιμες σαλάτες είναι πολύ υγιεινές, είναι ασφαλέστερο για τις εγκύους να αγοράζουν ολόκληρα λαχανικά και να φτιάχνουν μόνες τους σαλάτες. Αυτό ισχύει κυρίως για τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως τα μαρούλια και το σπανάκι.

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να φάτε κάποια έτοιμη σαλάτα με λαχανικά, μην παραλείψετε να την πλύνετε καλά, κι ας αναγράφει ότι είναι έτοιμη για κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν