Κουρκουμάς: Ένα μπαχαρικό γεμάτο οφέλη για την υγεία

  • Iatropedia newsroom
κουρκουμάς
Συγγενής του τζίντζερ, ο κουρκουμάς, αυτό το ζωηρό κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό είναι πολύ δημοφιλές στην κουζίνα της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Τον τελευταίο καιρό, ο κουρκουμάς έχει διαφημιστεί ως μια σούπερ τροφή που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο, να ανακουφίσει από την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Μάθετε τι μπορεί – και τι δεν μπορεί – να κάνει ο κουρκουμάς για την υγεία σας.

Κατάθλιψη

Υπάρχουν συστατικά στον κουρκουμά που μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία σας. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η κουρκουμίνη.

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα της κουρκουμίνης να ανακουφίσει από την κατάθλιψη και να βοηθήσει τα αντικαταθλιπτικά να λειτουργούν καλύτερα.

Αλλά μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα έρευνας ήταν μικτά.

Διαβήτης τύπου 2

Επειδή η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονής και να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη παρακολούθησε 240 ενήλικες με προδιαβήτη και διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος κουρκουμίνης για 9 μήνες μείωσε τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιογενείς Λοιμώξεις

Την επόμενη φορά που θα είστε κρυωμένοι, μπορεί να θέλετε να πιείτε λίγο τσάι με κουρκουμά. Η κουρκουμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε μια ποικιλία ιών, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα και της γρίπης.

Λάβετε υπόψη ότι ο κουρκουμάς περιέχει μόνο 3% κουρκουμίνη και το σώμα σας δεν την απορροφά καλά, επομένως θα πρέπει να πίνετε τσάι me κουρκουμά συστηματικά.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Μια πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε γυναίκες για τρεις συνεχόμενους εμμηνορροϊκούς κύκλους διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κουρκουμίνης βοήθησαν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του παραπάνω συνδρόμου.

Μια μελέτη σε μύες από ινδικά χοιρίδια και αρουραίους δείχνει ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να ανακουφίσει και από τις κράμπες της περιόδου.

Υψηλή χοληστερόλη

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, ενώ άλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μπαχαρικό δεν έχει καμία επίδραση.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξετάζουν τις δυνατότητες προστασίας της καρδιάς με τη βοήθεια του κουρκουμά.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών προσβολών σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση bypass.

κουρκουμάς

Αλτσχάϊμερ

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν χρόνια φλεγμονή και ο κουρκουμάς φαίνεται να έχει φυσικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Καταπολεμά λοιπόν ο κουρκουμάς το Αλτσχάιμερ;

Λυπούμαστε, δεν υπάρχει ακόμη ισχυρή επιστημονική απόδειξη ότι η λήψη κουρκουμά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νόσου.

Αρθρίτιδα

Ο κουρκουμάς έχει δείξει την ικανότητά του να ανακουφίζει από τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προτού ο κουρκουμάς γίνει θεραπεία αρθρίτιδας.

Εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε για τον πόνο των αρθρώσεων σας, βοηθήστε το σώμα σας να απορροφήσει τη φυσική κουρκουμίνη τρώγοντας τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι.

Καρκίνος

Σε εργαστηριακές μελέτες σε ζώα, ο κουρκουμάς έχει σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, έχει βοηθήσει τα αποτοξινωτικά ένζυμα να λειτουργούν καλύτερα και πολλά άλλα.

Αυτό όμως που δεν μπορούν να μας πουν αυτές οι μελέτες είναι τι θα συμβεί στο ανθρώπινο σώμα όταν κάποιος φάει κουρκουμά.

Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ο κουρκουμάς να παρεμβαίνει σε ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η πρώιμη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιλοτικής μελέτης σε 207 ενήλικες και μια άλλη που χρησιμοποιεί αρουραίους, έχει βρει ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως ο κοιλιακός πόνος.

Όπως πολλά πράγματα που έχουμε ήδη καλύψει εδώ, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ο κουρκουμάς μελετάται επίσης ως θεραπεία για ασθένειες όπως το Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Πονοκέφαλοι

Ο κουρκουμάς συνιστάται ως θεραπεία πονοκεφάλου – ειδικά για τις ημικρανίες.

Υπάρχουν όμως ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει τους πονοκεφάλους, αν και μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας τέτοιας προσέγγισης.

Ακμή

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η τοποθέτηση μιας μάσκας με κουρκουμά στο δέρμα τους ή η κατανάλωση κουρκουμά θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των επίμονων σπυριών – ίσως λόγω των αναφερόμενων αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του μπαχαρικού.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη πάνω σ΄ αυτό.

Με πληροφορίες από: webmd.com                          Φωτογραφίες: istock