Κι αν η δίαιτα «απέτυχε», προσπάθησε ξανά… η καρδιά σου θα σε ευχαριστήσει αμέσως!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όσο η θερμοκρασία πέφτει και πλησιάζουμε προς τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων πολλοί εμφανίζουν την τάση να ξεφεύγουν από το πρόγραμμα της διατροφής τους. Λίγο η έξοδος του Σαββατοκύριακου, λίγο τα γιορτινά τραπέζια και τα κεράσματα με τα γιορτινά γλυκά και βλέπουμε την ζυγαριά να αναβοκατεβαίνει και την σκέψη μας να φλερτάρει με την παραίτηση «δε βαριέσαι... θα προσέξω τη διατροφή μου/ το βάρος μου από τη νέα χρονιά, ας περάσουν οι γιορτές πρώτα».

Κι όμως, το βάρος μας δεν είναι ο μόνος παράγοντας της υγείας μας που παρουσιάζει διακυμάνσεις σε περιόδους σαν κι αυτή. Ερευνητές του πανεπιστημίου Purdue με μια νέα μελέτη, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και διαβήτη (όπως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στο αίμα) αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που τρώμε ακόμη κι αν η αλλαγή αυτή παρατηρείται μόλις τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή Wayne Campbell φαίνεται ότι «Ακόμη και ανάμεσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν, το εάν η επόμενη επίσκεψή μας στο γιατρό θα στεφθεί με επιτυχία ή όχι».

Τι μας έδειξε η έρευνα:

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs). Στις μελέτες αυτές 60 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας 45-60 ετών ακολούθησαν για 5-6 εβδομάδες μια διατροφή ελέγχου της αρτηριακής πίεσης (DASH diet) ή τη Μεσογειακή διατροφή, στη συνέχεια τους δόθηκε μία περίοδος 4 εβδομάδων στις οποίες δεν είχαν κανένα περιορισμό και στη συνέχεια ξεκίνησαν και πάλι για 6 εβδομάδες το αρχικό πρόγραμμα διατροφής τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης, ινσουλίνης και στην αρχή και το τέλος του κάθε προγράμματος διατροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι δείκτες κατά τη διάρκεια όλης της παρέμβασης μεταβάλλονταν όπως το τρενάκι του λούνα παρκ. Κατά την πρώτη περίοδο διατροφής οι περισσότεροι δείκτες μειώθηκαν, στη συνέχεια αυξήθηκαν και στη δεύτερη περίοδο διατροφής ξαναέπεσαν.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται να δείξουν πόσο εντυπωσιακά γρήγορα το σώμα μας και συγκεκριμένα οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων ανταποκρίνονται θετικά μόλις λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκινούμε να προσέχουμε τη διατροφή μας. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μια μικρή παρέκλιση από τη διατροφή μας έχει πολύ μικρότερη επίδραση στην υγεία μας και μάλιστα γρήγορα αναστρέψιμη από ότι μια οριστική παραίτηση ή εάν διάλειμμα εβδομάδων.

Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν για τον μήνα που διανύουμε είναι ότι είναι προτιμότερο να συμπεριιλάβεται ακόμη και τα γιορτινά τραπέζια και τις εξόδους με φίλους και την οικογένεια στην καθημερινή σας διατροφή ως παρεκλίσεις, φροντίζοντας το επόμενο γεύμα σας να είναι ισορροπημένο και εξασφαλίζοντας καθημερινά τα απαραίτητα – όχι μόνο για τη δίαιτα αλλά κυρίως για την ισορροπία του σώματός μας – φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια και τα λαδερά.

Απόδοση: Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.nutrimed.gr

  • Αφορμή για το άρθρο:
    Η ιστορία εδώ και η μελέτη: O’Connor L, Li J, Sayer RD, Hennessy JE, Campbell W. Short-Term Effects of Healthy Eating Pattern Cycling on Cardiovascular Disease Risk Factors: Pooled Results from Two Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2018 Nov 10;10(11). pii: E1725. doi: 10.3390/nu10111725.