Κατάθλιψη: Τι ρόλο παίζουν τα προβιοτικά σε συμπληρώματα και τροφές

  • Iatropedia newsroom
προβιοτικά
Τα συμπληρώματα με προβιοτικά, που περιέχουν χρήσιμα βακτήρια και μαγιά, διατίθενται στην αγορά ως τρόπος διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επτά επιμέρους κλινικές δοκιμές των τελευταίων 15 χρόνων, οι οποίες εξέτασαν συνολικά 12 διαφορετικά στελέχη χρήσιμων βακτηρίων. Μια από αυτές τις δοκιμές εξέτασε ένα “πρεβιοτικό”, έναν τύπο φυτικών ινών με τις οποίες τρέφονται τα βακτήρια του εντέρου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11 από αυτά τα προβιοτικά, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, ήταν δυνητικά χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, επειδή πιθανώς μειώνουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι 12 επιμέρους μελέτες ήταν μικρές και βραχυπρόθεσμες, αλλά στην συνολική τους θεώρηση, προτείνουν μια αξιόλογη προσέγγιση που βασίζεται στο έντερο για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας.

Ωστόσο, η θεραπεία ομιλίας (σε επαγγελματία ψυχολόγο), η σωματική άσκηση και τα φάρμακα (από επαγγελματία ψυχίατρο) παραμένουν οι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς ακριβά προβιοτικά συμπληρώματα, επιλέξτε τροφές που περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ και λάχανο τουρσί. Τα πρεβιοτικά σε προϊόντα ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει με τα προβιοτικά και το αδυνάτισμα – Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Παιδική παχυσαρκία: «Κλειδί» τα προβιοτικά – Τι πρέπει να ξέρετε