Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η σωστή διατροφή για μέγιστη πρόληψη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Παρόλο που δεν υπάρχει μόνο ένα τρόφιμο, ή μόνο ένα διατροφικό πλάνο που να μπορεί να "αποτρέψει", ή να "προκαλέσει" καρκίνο του μαστού, η διατροφή είναι ένας τομέας στον οποίο οι μεμονωμένες επιλογές μπορούν να κάνουν μια πραγματική διαφορά.

Γράφει η Τσόπελα Ναταλία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλινικής ΡΕΑ

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σύνθετη ασθένεια με πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η γενετική προδιάθεση και το φύλο, δεν μπορούν να ελεγχθούν. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεκινήσει σε διαφορετικά σημεία του σώματος, να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους και να απαιτήσει διαφορετικά είδη θεραπείας. Όπως ορισμένοι καρκίνοι ανταποκρίνονται καλύτερα, ή χεςιρότερα σε ορισμένες θεραπείες, έτσι και ορισμένοι άλλοι ανταποκρίνονται καλά, ή άσχημα σε συγκεκριμένες τροφές.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για μια καλή υγεία!

Κρέας

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε αντίθεση με την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, όσπριων και ξηρών καρπών.

Ψάρια

Η διαιτητική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων έδειξε να συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε επίσης ότι η υψηλότερη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων θαλάσσιας προέλευσης σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 14%.

Γλυκαιμικός δείκτης

Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ διατροφή με προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού, πιθανότατα λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες.

Λιπαρά και λιπιδαιμικό προφίλ

Η διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ μπορεί να έχει προστατευτική δράση ενάντια σε αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ασβέστιο και Βιταμίνη D

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την πιθανή προστατευτική δράση της βιταμίνης D ενώ λιγότερες υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αλκοόλ

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer το 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Γυναίκες που κατανάλωναν > 3 μονάδες αλκοόλ/ ημέρα είχαν 25% αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν ≤1 μονάδα αλκοόλ/ ημέρα (μονάδα= 80ml κρασί, 250ml μπύρα, 25ml ποτού υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ).

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Χρόνια συμπληρωματική δόση βιταμινών C, E, β-καροτένιου και ψευδαργύρου (≥10 έτη), έδειξε να έχει προστατευτική δράση στη μείωση του ρίσκου του καρκίνου του μαστού, πιθανότατα λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης των παραπάνω.