«Καλάθι της υγείας» προτείνει μεγάλη έρευνα: «Συνταγογράφηση» για φρούτα και λαχανικά συνδέθηκε με καλύτερη καρδιακή υγεία

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Μέσω ηλεκτρονικών καρτών ή κουπονιών, οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε δωρεάν ή με έκπτωση φρούτα και λαχανικά.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου και συμμετείχαν σε προγράμματα συνταγογράφησης προϊόντων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μαζί με μειωμένη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος και επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes και ρίχνει φως στο πώς οι θεραπείες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, ιδιαίτερα για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πώς έγινε η “συνταγογράφηση” τέτοιων θεραπειών για λήψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Οι γιατροί είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φρέσκα προϊόντα στους ασθενείς. Μέσω ηλεκτρονικών καρτών ή κουπονιών, οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε δωρεάν ή με έκπτωση φρούτα και λαχανικά σε παντοπωλεία λιανικής ή σε αγορές αγροτών. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kurt Hager από την Ιατρική Σχολή του UMass, υπογραμμίζει πώς αυτά τα προγράμματα ενδυναμώνουν τους ασθενείς να ενσωματώνουν θρεπτικά τρόφιμα στον προγραμματισμό για την υγεία τους.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από εννέα τέτοια προγράμματα σε όλες τις ΗΠΑ, αυτή η μελέτη προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αντίκτυπου της συνταγογράφησης φρέσκων προϊόντων στα αποτελέσματα υγείας για περίπου έξι μήνες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες αυτών των προγραμμάτων στην αντιμετώπιση τόσο της διατροφικής υγείας όσο και της ευρύτερης ευημερίας.

Βασικές πληροφορίες της έρευνας:

 • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Οι ενήλικες ανέφεραν αύξηση σχεδόν κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (0,85 φλιτζάνια την ημέρα), ενώ τα παιδιά είδαν βελτίωση κατά περίπου ένα τέταρτο φλιτζάνι την ημέρα (0,26 φλιτζάνια ανά ημέρα ημέρα).
 • Μειωμένη αρτηριακή πίεση και σάκχαρο του αίματος: Οι ενήλικες με υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (πάνω από 8 mm Hg) και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (σχεδόν 5 mm Hg). Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (επίπεδα HbA1C) μειώθηκαν κατά 0,29 έως 0,58 ποσοστιαίες μονάδες στους ενήλικες με διαβήτη.
 • Βελτιωμένος ΔΜΣ: Οι ενήλικες με παχυσαρκία παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με μείωση 0,52 kg/m2. Ωστόσο, ο ΔΜΣ στα παιδιά δεν εμφάνισε κάποια σημαντική αλλαγή.
 • Βελτιωμένη κατάσταση υγείας: Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά ανέφεραν καλύτερη κατάσταση υγείας μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι ενήλικες είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν βελτιωμένη υγεία, ενώ τα παιδιά είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να το κάνουν.
 • Μειωμένη επισιτιστική ανασφάλεια: Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν επισιτιστική ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σε σύγκριση με πριν.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Λεπτομέρειες της μελέτης:

 • Η ανάλυση περιελάμβανε 1.817 παιδιά και 2.064 ενήλικες που εγγράφηκαν σε εννέα προγράμματα συνταγογράφησης προϊόντων από την Wholesome Wave μεταξύ 2014 και 2020.
 • Οι συμμετέχοντες διέτρεχαν κυρίως κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 και πολλοί ήταν από γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.
 • Οι συμμετέχοντες λάμβαναν κατά μέσο όρο 63 δολάρια τον μήνα για να αγοράσουν προϊόντα και παρακολούθησαν μαθήματα διατροφής.
 • Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις υγείας και συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
 • Οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη υγεία, μειωμένη αρτηριακή πίεση και ενισχυμένη διατροφική ασφάλεια μετά τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

Τα πιθανά οφέλη των προγραμμάτων συνταγογράφησης φρέσκων προϊόντων δεν περιορίζονται μόνο στη βελτίωση της υγείας. Αυτές οι πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν τις πολύπλευρες επιπτώσεις της επισιτιστικής ανασφάλειας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συνολική ποιότητα της διατροφής, το άγχος και την ψυχική υγεία.

Ο δρ. Mitchell Elkind, επικεφαλής κλινικής επιστήμης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων για την καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την κακή διατροφή. Υπογραμμίζει ότι η Πρωτοβουλία Food Is Medicine, που ξεκίνησε από την American Heart Association και το Rockefeller Foundation, δεσμεύεται να υποστηρίξει δοκιμές που διερευνούν τα οφέλη των προγραμμάτων συνταγογράφησης φρέσκων προϊόντων, με στόχο την πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών μέσω της υγιεινής διατροφής.

Συμπερασματικά

Τα προγράμματα συνταγογράφησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη οδό για την ενίσχυση της διατροφικής υγείας, την μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και, ενδεχομένως, τη βελτίωση των συνολικών αποτελεσμάτων υγείας. Καθώς συνεχίζονται οι συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες για τη διερεύνηση του αντίκτυπου αυτών των προγραμμάτων, ο ρόλος τους στην προώθηση της ισότητας στην υγεία και στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών αποκτά εξέχουσα θέση.

Πηγή: https://newsroom.heart.org

φωτό: iStock