Ηπατική νόσος: Κώδωνας κινδύνου για κάτι που πίνουμε όλοι πολύ συχνά – Μικρό σοκ από μεγάλη έρευνα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συκώτι
Ίσως γνωρίζετε διαισθητικά, ότι, επειδή το συκώτι φιλτράρει τις τοξίνες από το σώμα, είναι απαραίτητο να διατηρούμε αυτό το σημαντικό όργανο υγιές.

Και συχνά, όταν μιλάμε για ηπατική βλάβη, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αλκοόλ.

Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία ποτών είναι αυτό που συνήθως βλάπτει περισσότερο το συκώτι. Και σε αντίθεση με το αλκοόλ, δεν υπάρχει ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία για να προμηθευτεί κανείς αυτό το είδος ποτού.

Η έρευνα Framingham Heart Study (FHS)

Πρώτα απ’ όλα, ένα μικρό υπόβαθρο για αυτήν την μελέτη: Η μελέτη Framingham Heart Study, που ξεκίνησε στην περιοχή της Βοστώνης το 1948, έχει μια συνεχή και σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση του κοινού, ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα και η διατροφή) μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την μακροζωία.

Τώρα, ερευνητές ιατρικής και δημόσιας υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) έκαναν μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, με βάση την τρέχουσα φάση της μελέτης Framingham.

Ένα νέο υποσύνολο της μελέτης

Γι’ αυτό το πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι διεξήγαγαν “μια μελέτη παρατήρησης επί συμμετεχόντων από την έρευνα FHS”. Αυτό το δείγμα βρίσκεται υπό εξέταση από το 2002 περίπου.

Αυτή η φάση εξέτασε 1.636 απογόνους της αρχικής μελέτης. Η μέση ηλικία μιας ομάδας συμμετεχόντων ήταν τα 63 έτη, ενώ η μέση ηλικία μιας άλλης ομάδας ήταν τα 48 έτη. Το 52% αυτού του συνόλου ήταν γυναίκες.

Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα με την οποία πίνουν αναψυκτικά ή ζαχαρούχα αφεψήματα και ροφήματα και οι ερευνητές στάθμισαν αυτές τις αναφορές με βάση τη συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Πρόκειται για μια νόσο κατά την οποία υπερβολικό λίπος αποθηκεύεται στο συκώτι. Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος επηρεάζει έναν στους τέσσερις Αμερικανούς.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να μην οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος και, επομένως, πόνο στο συκώτι.

Η επίδραση των αναψυκτικών και των ροφημάτων με ζάχαρη στο συκώτι

Σύμφωνα με αυτό το μέρος της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προληφθεί αρκεί κανείς να “κόψει μαχαίρι” την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσοι πίνουν πολλά αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη (πάνω από μία φορά την ημέρα έως περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα) είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, σε σύγκριση όσους δεν έπιναν τέτοια ποτά.

Ακόμα και οι “περιστασιακοί” καταναλωτές ποτών με ζάχαρη (δηλαδή, από μία φορά τον μήνα έως λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα) είχαν “πιο δυσμενή αύξηση στο ηπατικό λίπος σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου ζαχαρούχα ποτά”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Επομένως το χειρότερο είδος ποτού για το συκώτι είναι τα αναψυκτικά και όλα τα ζαχαρούχα ποτά γενικότερα.

Πηγές: https://www.niddk.nih.gov, https://www.mayoclinic.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζάχαρη: Ποιο είδος μειώνει τη χοληστερίνη και κάνει καλό στο συκώτι

Το συκώτι θέλει μεγάλη προσοχή – Φυσικοί τρόποι για να έχετε υγιές ήπαρ

Αν νιώθετε συχνά αυτό τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος!

Αυτό το σημάδι στο δέρμα σημαίνει ότι χρειάζεστε εξετάσεις ήπατος