Η μεσογειακή διατροφή σώζει από καρδιακά: Ακόμα μία επιστημονική επιβεβαίωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης δείχνουν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open«, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ