Η χορτοφαγία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
ισχίο
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και που οφείλεται η διαφορά, σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας. Τι λένε οι ειδικοί.

Αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα στο ισχίο διατρέχουν όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, πιθανώς επειδή δεν καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χορτοφαγία σχετίζεται με πιο αδύναμα οστά και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από 413.914 εθελοντές. Όλοι τους ήσαν μεσήλικες κατά την έναρξη της μελέτης, την περίοδο 2006-2010. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι 258.765 από αυτούς έτρωγαν συχνά κρέας (πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα)
  • Οι 137.954 έτρωγαν περιστασιακά κρέας (κάτω από 5 φορές την εβδομάδα)
  • Οι 9.557 ήταν ψαροφάγοι (δεν έτρωγαν κρέας, αλλά έτρωγαν ψάρια)
  • Οι 7.638 ήταν χορτοφάγοι (δεν έτρωγαν κρέας, ψάρια και τα προϊόντα τους, αλλά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα)

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 12,5 χρόνια την πορεία της υγείας τους. Μεταξύ άλλων κατέγραψαν έως το 2021 και τα κατάγματα στο ισχίο μεταξύ τους.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 3.503 κατάγματα στο ισχίο. Η συνολική συχνότητά τους ήταν 0,8%.

Αν και ο σχετικός κίνδυνος ήταν χαμηλός, μεταξύ των χορτοφάγων ήταν σημαντικός. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι χορτοφάγοι, ανεξαρτήτως φύλου, είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι κρεατοφάγοι να υποστούν κάταγμα στο ισχίο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ανά 1.000 χορτοφάγους καταγράφηκαν 3 έως 4 περισσότερα κατάγματα στην 10ετία, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η διαφορά αυτή μοιάζει μικρή. Αν όμως αναλογιστούμε ότι καθώς γερνάει ο πληθυσμός, αυξάνονται ραγδαία τα κατάγματα του ισχίου, στον αληθινό κόσμο η διαφορά είναι σημαντική.

Οι πιθανές αιτίες

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν που οφείλεται. Η μία πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους κρεατοφάγους. Η άλλη, όμως, είναι ότι δεν καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες. Όντως, η μελέτη έδειξε πως η πρόσληψή τους ήταν κατά μέσον όρο 17% χαμηλότερη από την συνιστώμενη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «οι χορτοφάγοι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή αυτή πρέπει να τους παρέχει αρκετές πρωτεΐνες και να τους βοηθεί να έχουν υγιές σωματικό βάρος και όχι να είναι λιποβαρείς. Έτσι θα μπορούν να αποκομίζουν όλα τα οφέλη της χορτοφαγίας, χωρίς τους κινδύνους της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής James Webster, από τη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Leeds.

Φωτογραφία: iStock