Γιούζου: Θρεπτική αξία και οφέλη από το δυσεύρετο φρούτο που λατρεύουν οι σεφ

  • Ρούλα Τσουλέα
γιούζου
Τι το ιδιαίτερο προσδίδει στη γεύση του φαγητού, τι θρεπτικά συστατικά παρέχει, πως μπορεί να επηρεάζει την υγεία.

Είναι ένα δυσεύρετο εσπεριδοειδές, που όμως έχει γίνει τάση στον κόσμο της γαστρονομίας. To γιούζου έχει γίνει διάσημο για την ιδιαίτερη, ξινή γεύση του που φέρει «νότες» λεμονιού, μανταρινιού και γκρέιπφρουτ μαζί. Ταιριάζει, όμως, η θρεπτική αξία του με την αυξανόμενη δημοτικότητά του;

Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος Beth Czerwony, RD, LD, συνεργάτις του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic, στο Οχάιο, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και το γιούζου περιέχει άφθονη βιταμίνη C. Περιέχει όμως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Όπως συμβαίνει με τα λεμόνια, το γιούζου σπανίως καταναλώνεται μεμονωμένα. Στη γαστρονομία συνήθως χρησιμοποιείται ο χυμός ή το ξύσμα του, που προστίθεται σε ροφήματα, ζωμούς και φαγητά. Αν και δεν είναι κάποιο υπερτρόφιμο, έχει σημαντική θρεπτική αξία. Ανά 100 γραμμάρια παρέχει:

  • 53 θερμίδες
  • 13,3 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0,8 γρ. πρωτεΐνες
  • 0,3 γρ. λίπους
  • 1,8 γρ. φυτικών ινών
  • Το 59% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) βιταμίνης C
  • Το 31% της ΣΗΔ βιταμίνης Α
  • Το 5% της ΣΗΔ θειαμίνης (βιταμίνη Β1), βιταμίνης Β6 και χαλκού
  • Το 4% της ΣΗΔ βιταμίνης Β5

Παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), νιασίνης (βιταμίνη Β3) και βιταμίνης Ε. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι περιέχει και ορισμένες πανίσχυρες φυτοχημικές ουσίες, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και λιμονοειδή (limonoids).

Τα πιθανά οφέλη

Όλ’ αυτά ασκούν πολλές ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν:

  • Στη μείωση της φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καταστολή της φλεγμονής, καταπραΰνοντας ή περιορίζοντας προβλήματα όπως το άσθμα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Στην καταπολέμηση του καρκίνου. Διενεργούνται έρευνες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των λιμονοειδών που περιέχουν το γιούζου και άλλα εσπεριδοειδή, εξηγεί η κυρία Czerwony.
  • Στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Το εκχύλισμα του γιούζου ως φαίνεται ασκεί αντιθρομβωτική δράση. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Έρευνες σε ποντίκια, εξ άλλου, έδειξαν ότι ενδέχεται επίσης να μειώνει το σωματικό βάρος και την κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα.
  • Στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι προλαμβάνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης.
  • Στη χαλάρωση. Το άρωμα του γιούζου έχει βρεθεί ότι μειώνει γρήγορα (εντός 10 λεπτών) το στρες, την ένταση και τον θυμό.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις από έρευνες στο εργαστήριο ότι το εκχύλισμά του μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) αίματος και να ωφελεί την υγεία των οστών.

Ωστόσο, μην περιμένετε ότι η προσθήκη λίγου ξύσματος ή χυμού από γιούζου στο φαγητό σας θα κάνει θαύματα στην υγεία σας, επισημαίνει η κυρία Czerwony. Σίγουρα, όμως, μπορεί να δώσει άλλη «νότα» στα πιάτα σας!

Φωτογραφία: iStock