Γιορτές-Βάρος: 5-0;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είσαι από αυτούς που όλο το χρόνο ήταν σε υποθερμιδική διατροφή και τώρα σε έχει «λούσει κρύος ιδρώτας» μην ξαναπάρεις αρκετά από τα κιλά που έχασες; Μήπως πάλι ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο διατηρώντας το βάρος σου αλλά κάθε φορά οι γιορτές σε βγάζουν εκτός… πλάνου; Ή μήπως είσαι από εκείνους που λίγες βδομάδες πριν από τις γιορτές κάνεις αυστηρή διατροφή για να μπορείς να φας άφοβα τα Χριστούγεννα και όχι μόνο;

γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc

www.nutrimed.gr

Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις, αντικειμενικά, δεν είναι και πολύ εύκολο να υπάρχουν παντού γύρω σου κουραμπιέδες και μελομακάρονα και εσύ να λες 9/10 φορές «όχι». Μπορούν όμως να μας βοηθήσουν κάποια μικρά tips ώστε να κρατήσουμε το μέτρο στη διατροφή μας και μέσα στις γιορτές;

1. Κεφάλαιο γλυκά:

Όσα λιγότερα έχεις στο σπίτι τόσο καλύτερα θα είναι. Γι’ αυτό φτιάξε τη μισή δόση ίσα να μυρίσει το σπίτι και να φας με σύνεση τις μέρες των γιορτών, ή αν αγοράζεις πάρε τόσα ώστε να αντιστοιχούν στον καθένα σας από 3 γλυκά/εβδομάδα.

Υπολόγισε από την αρχή της εβδομάδας ποιες μέρες θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να φάει γλυκό. Σκέψου αν έχεις κάποιο τραπέζι ή κάποιο άλλο γεγονός όπου σίγουρα θα υπάρχουν γλυκά για να τα συνυπολογίσεις μέσα στα 3 γλυκά/εβδ. και να κάνεις τα «κουμάντα» σου τις υπόλοιπες μέρες

2. Προγραμμάτισε εξαρχής τις ημέρες που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να «βγει» εκτός προγράμματος (συνήθως ανήμερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς).

Έχε στο μυαλό σου το μεσημέρι της ίδιας μέρας να φας ένα ελαφρύ γεύμα όπως ντάκο με ντομάτα και λίγο τυρί ή σαλάτα με τόνο/αυγό ή τοστ με σαλάτα. Αν το τραπέζι είναι μεσημέρι, τότε το βράδυ φρόντισε να φας 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή 2 φρυγανιές με τυρί.

3. Κάνε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΜΕΡΑ μετά από κάθε τραπέζι ή έξοδο.

Φρόντισε μετά από γεύματα που έχεις ξεφύγει να ακολουθήσεις μια μέρα με περιορισμένο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα για παράδειγμα ντάκο με ντομάτα και τυρί το μεσημέρι και σαλάτα με τόνο/αυγό/τυρί χαμηλό σε λιπαρά το βράδυ.

4. Ενίσχυσε την ενυδάτωσή σου με ροφήματα που έχουν γεύση αλλά όχι θερμίδες.

Επειδή δε θα είναι πάντα εύκολο να αντισταθείς στις πιατέλες με τα γλυκά και τα φαγητά που θα υπάρχουν τις γιορτινές μέρες, φρόντισε να απασχολείς το στόμα μου με υγρά που δεν αποδίδουν θερμίδες αλλά καλύπτουν το αίσθημα της γεύσης όπως καφές, τσάι, χαμομήλι και γενικά αφεψήματα χωρίς ζάχαρη/μέλι αλλά με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή σόδα με γεύσεις όπως λεμόνι κτλ.

5. Ζυγίσου ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ.

Κανείς δε θέλει να αντιμετωπίσει την ωμή αλήθεια των ημερών αυτών στο βάρος, αλλά είναι απαραίτητο. Όπου και να είσαι φρόντισε να έχεις μαζί τη ζυγαριά σου και να ζυγίζεσαι ανελλιπώς γιατί έτσι ό,τι και να δεις θα μπορέσεις να το φτιάξεις έγκαιρα!

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι πρωταρχικός σου στόχος στις γιορτές είναι να καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, δηλαδή τουλάχιστον να μην πάρεις κιλά μετά το τέλος των εορτών. Τώρα, αν καταφέρεις να χάσεις και λίγο τότε πρέπει να νιώθεις πολύ περήφανος/η ή απλά πολύ αποφασισμένος/η! Οπότε μην απογοητευτείς αν στις 4 Ιανουαρίου δεις τη ζυγαριά κολλημένη ή ακόμα και ένα κιλό παραπάνω. Μπαίνοντας ξανά στο πρόγραμμά σου έγκαιρα όλα θα διορθωθούν!