Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κουρκουμάς
Η κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Ο κουρκουμάς είναι ένα χρυσαφένιο μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πώς όμως μπορείτε να κάνετε τον κουρκουμά ακόμα πιο ισχυρό; Προσθέτοντας μαύρο πιπέρι!

Έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη, μια φυσική ουσία στον κουρκουμά, συχνά δεν απορροφάται καλά από το σώμα. Αλλά η πιπερίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη από μόνη της φεύγει γρήγορα από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε μερικά από τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, σύμφωνα με την Courtney Schuchmann, διαιτολόγο στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η Schuchmann υποστηρίζει ότι η πιπερίνη δρα “μπλοκάροντας την μεταβολική οδό της κουρκουμίνης”. Αυτό βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα και να χρησιμοποιήσει την κουρκουμίνη. Η πιπερίνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και με άλλα θρεπτικά συστατικά: μπορεί επίσης να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου, της β-καροτίνης και του σεληνίου.

Πρέπει να τρώτε πάντα κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί;

Αν και μπορεί να είναι καλή ιδέα να μαγειρέψετε με κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί, μην αγχώνεστε αν σας τελειώσει το πιπέρι ή αν απλά δεν θέλετε να το προσθέσετε.

Ο κουρκουμάς εξακολουθεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη και άλλα οφέλη για την υγεία ακόμα και χωρίς να συνδυαστεί με μαύρο πιπέρι, δήλωσε η Monique Richard, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα στο Τενεσί των ΗΠΑ:

“Είναι λίγο πιο εύκολο για το σώμα μας να χρησιμοποιήσει αυτές τις δραστικές ενώσεις στον κουρκουμά συνδυάζοντάς τον με πιπερίνη, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ωφέλιμος ανεξάρτητα από το πώς τον καταναλώνουμε”.

Το μαύρο πιπέρι δεν είναι το μοναδικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει τον κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αβοκάντο μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει καλύτερα την κουρκουμίνη, εξήγησε η Richard.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται πολύ στις ασιατικές κουζίνες εδώ και αιώνες. Αν προσέξετε βρίσκεται συχνά σε συνταγές που περιέχουν ψάρια, κάσιους και άλλες υγιεινές πηγές λίπους.

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν καταναλώνουμε κάτι από μόνο του. Όλα αυτά τα πράγματα λειτουργούν συνεργατικά”, πρόσθεσε η ίδια.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου

Ο δρ. Zhaoping Li, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι τα περισσότερα από τα οφέλη υγείας από τον κουρκουμά τα παίρνουμε μέσω της επίδρασής του στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ο δρ. Li συνέγραψε μια μελέτη του 2019 που διαπίστωσε ότι οι μαγειρικές δόσεις διαφόρων μπαχαρικών άλλαξαν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα κανέλας, ρίγανης, τζίντζερ, μαύρου πιπεριού και πιπεριού καγιέν για την μελέτη. Αν και δεν χρησιμοποίησαν ειδικά τον κουρκουμά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα οφέλη που παίρνουμε από τα μπαχαρικά μπορεί να σχετίζονται με πρεβιοτικά αποτελέσματα, τα οποία τροφοδοτούν υγιή βακτήρια στο έντερο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά για τον κουρκουμά, αλλά ο δρ. Li είπε ότι το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, είτε καταναλώνονται μαζί, είτε όχι.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουρκουμάς: Τι προσφέρει στο δέρμα – Πώς χρησιμοποιείται και τι να προσέχετε

Κουρκουμάς: Ποιες οι πιθανές παρενέργειες από υπερβολική κατανάλωση

Γιατί να επιλέγετε κόκκινες πιπεριές για τα γεμιστά και τις σαλάτες

Κανέλα, κουρκούμη, τζίντζερ, σκόρδο και πιπέρι καγέν: Τρομερά οφέλη για πίεση, φλεγμονή, ναυτία, καρδιά και πόνο

φωτό: iStock