Γιατί να ΜΗΝ πετάτε αυτά τα άνοστα νήματα στην μπανάνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπανάνα
Λειτουργούν σαν σωλήνες για την άντληση των σακχάρων και άλλων προϊόντων της φωτοσύνθεσης.

Πολλοί σπεύδουν να πετάξουν αυτά τα περίεργα… κορδόνια που εμφανίζονται όταν ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα.

Αλλά υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε αυτά τα νήματα, διότι είναι πολύ θρεπτικά.

Μια μέτρια μπανάνα παρέχει λίγο λιγότερο από 100 θερμίδες, συν μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • φυτικές ίνες
  • κάλιο
  • βιταμίνη Β6
  • βιταμίνη C
  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο
  • διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά

Αυτά τα νήματα στην μπανάνα ονομάζονται και phloem bundles, ή phloems. Είναι ουσιαστικά η εσωτερική “υδραυλική εγκατάσταση” του φυτού.

Λειτουργούν σαν σωλήνες για την άντληση των σακχάρων και άλλων προϊόντων της φωτοσύνθεσης. Αυτοί οι “σωλήνες” πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί για να εκτελέσουν αυτήν τη σημαντική εργασία. Γι’ αυτό και αποτελούνται από πιο σύνθετους τύπους ινών σε σύγκριση με την υπόλοιπη μπανάνα.

“Παρόλο που δεν έχουμε κάνει εξειδικευμένες έρευνες για τα phloems, είναι πιθανό να έχουν πολύ σημαντική θρεπτική του αξία. Δεδομένου ότι προορίζονται να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, και ως εκ τούτου έχουν πιθανώς μια καθορισμένη δομή που υποστηρίζει αυτήν τη δουλειά, αναμένεται να έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ από την υπόλοιπη βρώσιμη σάρκα μπανάνας”, είπε ο Nicholas D. Gillitt, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Berkley και πρώην διευθυντής στο ινστιτούτο διατροφής Dole.

“Πιθανότατα περιέχουν περισσότερους και ποικίλους τύπους ινών και δομικών στοιχείων που απαιτούνται για την λειτουργία τους. Εξαιτίας αυτού, πιθανότατα θα είχαν διαφορετικό διατροφικό προφίλ για τον άνθρωπο”, είπε ο Gillitt.

Δεν είναι μόνο οι… εκλεκτικοί άνθρωποι που έχουν απέχθεια γι’ αυτά τα νήματα στις μπανάνες. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι και πολλοί πίθηκοι αφαιρούν τα νήματα όταν τις ξεφλουδίζουν.

Από την άλλη, οι μπανάνες είναι ένα καλλιεργούμενο “εξημερωμένο” φυτό, επομένως οι άγριοι πίθηκοι δεν τις συναντούν ποτέ, εκτός κι αν βρίσκονται γύρω από ανθρώπινες κατοικίες, όπου υπάρχουν καλλιέργειες μπανάνας.

Το ίδιο ισχύει και για τις φλούδες της μπανάνας. Αν και είναι πολύ σκληρές και άνοστες, είναι βρώσιμες και επίσης πλούσιες σε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Πηγές: https://www.huffingtonpost.co.uk, https://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπανάνα: Θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το μέγεθος

Πώς οι μπανάνες μπορεί να επηρεάσουν την χοληστερόλη0

Είναι οι μπανανόφλουδες καλές για το δέρμα;

Τι συμβαίνει αν σας πονάει το στομάχι όταν τρώτε μπανάνες: Τι μπορείτε να κάνετε

φωτό: iStock