Γιατί δεν πρέπει να ψήνετε στον φούρνο μικροκυμάτων τα κατεψυγμένα γεύματα από κοτόπουλο

  • Ρούλα Τσουλέα
κοτόπουλο
Ποιος είναι ο κίνδυνος αν καταναλώσετε μισοψημένο κοτόπουλο. Γιατί δεν είναι πάντοτε αρκετό το ψήσιμο στον φούρνο μικροκυμάτων. Τι έδειξε νέα έρευνα στις ΗΠΑ.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε ένα κατεψυγμένο γεύμα με κοτόπουλο, μην το ψήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Είναι απείρως ασφαλέστερο να το ψήσετε χωρίς βιασύνη στον φούρνο, ώστε να βεβαιωθείτε πως θα ψηθεί καλά μέχρι το κέντρο του.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), οι οποίοι εξέτασαν αλλεπάλληλα κρούσματα σαλμονέλας στις ΗΠΑ που συσχετίσθηκαν με την κατανάλωση κατεψυγμένων, παναρισμένων και γεμιστών προϊόντων κοτόπουλου.

Επειδή είναι παναρισμένα, τα προϊόντα αυτά (λ.χ. το σνίτσελ κοτόπουλου ή το κοτόπουλο cordon bleu) μπορεί να μοιάζουν ψημένα. Κάτω από το πανάρισμα, όμως, το κοτόπουλο μπορεί να είναι ωμό, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ψήνουν τα προϊόντα αυτά στον φούρνο μικροκυμάτων. Σχεδόν το ένα τρίτο (το 29%) των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα είπαν ότι μαγειρεύουν με αυτό τον τρόπο τα κατεψυγμένα προϊόντα. Ωστόσο ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει πάντοτε τη θερμότητα που απαιτείται για να σκοτώσει τη σαλμονέλα στα πουλερικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.156 ενήλικες. Το 8% είπαν ότι χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων με ισχύ κάτω από 750 watts. «Η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ανεπαρκής για να ψηθούν πλήρως τα κατεψυγμένα προϊόντα με κοτόπουλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Katherine Marshall.

Λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν μόνο φούρνο

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, αναφέρουν τα CDC. Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως 1,3 εκατομμύρια κρούσματα. Από τους ασθενείς αυτούς οι 26.000 χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και οι 420 πεθαίνουν.

Οι ερευνητές των CDC εκτιμούν ότι περίπου μία στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου στα καταστήματα τροφίμων περιέχει σαλμονέλα. Οι οδηγίες χρήσεως συνήθως αναφέρουν ότι το προϊόν πρέπει να ψηθεί στον φούρνο. Εν τούτοις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 54%) είπαν ότι χρησιμοποιούν και άλλες συσκευές. Κάποιοι ανέφεραν πως τα ψήνουν στον φούρνο μικροκυμάτων και άλλοι σε φριτέζες αέρα ή τοστιέρες.

Οι συσκευές όμως δεν θερμαίνουν το κατεψυγμένο κοτόπουλο σε επαρκή βαθμό (πρέπει να φτάσει εσωτερικά στους 74 βαθμούς Κελσίου). Και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τους φούρνους μικροκυμάτων με ισχύ κάτω από 750 watts, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδουν τα CDC.

Φωτογραφία: iStock