Ευεργετικά για την καρδιά τα δαμάσκηνα: Αποξηραμένα ή φρέσκα είναι καλύτερα;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να προσφέρουν κάτι περισσότερο από ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής τον Ιούλιο.

Στην πρώτη, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τη μακροχρόνια κατανάλωση δαμάσκηνου παρατηρήθηκαν στους άνδρες. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων δεν είχε αρνητική επίδραση στις μεταβολικές τους μετρήσεις, όπως η ολική χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης.

“Το συμπέρασμα είναι ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά είμαστε μόνο στην κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει να ψάξουμε λίγο βαθύτερα με βάση αυτά τα αποτελέσματα και ενδεχομένως να τα επαναλάβουμε”, δήλωσε η δρ. Andrea N. Giancoli, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής του California Prune Board.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων δαμάσκηνων (περίπου πέντε έως 10 τεμάχια) κάθε μέρα συσχετίστηκε με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Οι μειώσεις στη χοληστερόλη και ένας δείκτης φλεγμονής ήταν πιθανόν λόγω βελτιώσεων στα επίπεδα αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με τη δρ. Shirin Hooshmand, καθηγήτρια άσκησης και διατροφικών επιστημών στο San Diego State University και συν-συγγραφέα της μελέτης.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι, τόσο αυτή η μελέτη, όσο και οι δύο που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο, χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το California Prune Board.

Είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα καλύτερα από τα φρέσκα;

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φρέσκα δαμάσκηνα ή ο χυμός δαμάσκηνου προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Δεν έχουν γίνει τόσες πολλές μελέτες για τα οφέλη των φρέσκων δαμάσκηνων ή του χυμού δαμάσκηνου, εξήγησε ο η δρ.Hooshmand: “Είναι πιθανό σε ορισμένα επίπεδα να έχουν παρόμοια οφέλη. Χρειάζεται έρευνα για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό”.

Η αποξήρανση των φρέσκων δαμάσκηνων σε ζεστό αέρα βελτιώνει τις θρεπτικές ιδιότητες και τη διάρκεια ζωής των φρούτων. Οπότε αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για να επιλέξετε τα αποξηραμένα έναντι των φρέσκων φρούτων.

“Μπορεί να χρειαστεί να φάτε περισσότερα δαμάσκηνα για να λάβετε το ίδιο όφελος, αλλά η βασική σύνθεση θα είναι παρόμοια”, είπε με την σειρά της η δρ. Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο του Rhode Island.

Πόσα δαμάσκηνα να τρώτε

Η κατανάλωση 5-10 αποξηραμένων αποξηραμένων δαμάσκηνων είναι μάλλον ευκολότερη από την προσπάθεια να χωρέσετε στην ίδια ποσότητα ή περισσότερα φρέσκα δαμάσκηνα. Αλλά οποιαδήποτε επιλογή θα είναι σίγουρα καλύτερη από τον χυμό δαμάσκηνου, σύμφωνα με την δρ. Vadiveloo:

“Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον κορεσμό και γενικά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες”.

Μπορούν τα δαμάσκηνα να ωφελήσουν και τους νέους;

Αν και οι περισσότερες έρευνες για τα δαμάσκηνα έχουν διεξαχθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες άνω των 55 ετών, η δρ. Vadiveloo είπε ότι οι νεότεροι ενήλικες θα ωφεληθούν επίσης από την κατανάλωση δαμάσκηνων:

“Συνιστούμε –σε κάθε πρότυπο διατροφής– δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά. Τα δαμάσκηνα λοιπόν ταιριάζουν σε αυτή την κατηγορία”.

Εάν δεν σας αρέσει η γεύση των δαμάσκηνων, άλλα φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα, είναι επίσης καλά για την καρδιά σας. Ωστόσο, τα φρούτα αποτελούν μόνο ένα μέρος της διατροφής σας. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ένα μοτίβο διατροφής με ποικιλία λαχανικών, οσπρίων και ελαίων, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά, πρόσθεσε η ίδια:

“Δεν μπορείτε να προσθέσετε δαμάσκηνα σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε κόκκινα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και να περιμένετε ότι θα είναι μια θαυματουργή θεραπεία”!

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τομάτες: Πόσο θρεπτικές είναι στ’ αλήθεια – Τα άγνωστα οφέλη τους στην υγεία

Διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Ποια δίαιτα αποδίδει καλύτερα στον διαβήτη

Πιτάγια: Τι είναι το φρούτο του δράκου και πως επηρεάζει την υγεία

Τα 7 εντυπωσιακά οφέλη υγείας που έχει το ταπεινό κρεμμύδι

φωτό: iStock