Έρευνα σοκ: Ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα μετά τα 50, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

  • Ρούλα Τσουλέα
ήπαρ
Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο 9ος συχνότερος στην Ελλάδα. Ανιχνεύονται ετησίως περισσότερα από 1.830 περιστατικά.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες πίνουν σε καθημερινή βάση ροφήματα, όπως αναψυκτικά και φρουτοχυμούς, με πρόσθετη ζάχαρη. Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως, η συνήθεια αυτή μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο ήπαρ και θανάτου από χρόνια ηπατοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από 98.786 γυναίκες, οι οποίες μεταξύ 1993 και 1998 εντάχθηκαν σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα. Εκείνη την εποχή είχαν ηλικία 50 έως 79 ετών. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους έως το 2020. Κατέγραφαν επίσης τις διατροφικές συνήθειές τους.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).  Όπως γράφουν οι ερευνητές , κατά την έναρξη της μελέτης το 6,8% των γυναικών έπιναν καθημερινά 1 ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη.

Τρία χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο 13,1%. Σε αυτό είχαν όμως προστεθεί πολλές γυναίκες που έπιναν και ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά.

Μέχρι το 2020, 207 από τις γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο στο ήπαρ και 148 πέθαναν από χρόνια ηπατοπάθεια.  Σε σύγκριση με όσες έπιναν 3 ή λιγότερα ροφήματα με ζάχαρη τον μήνα, όσες έπιναν 1 ή περισσότερα την ημέρα είχαν:

  • 85% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο ήπαρ
  • 68% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια πάθηση του ήπατος

Η μελέτη δεν βρήκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και στην κατανάλωση φρουτοχυμών με ζάχαρη. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τις παθήσεις του ήπατος των ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους αποκαλύπτει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τα ευρήματά της όμως ενισχύουν εκείνα που αποδίδουν στην πρόσθετη ζάχαρη επιζήμιες επιδράσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), ο καρκίνος του ήπατος είναι ο ένατος συχνότερος στη χώρα μας. Σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται περισσότερα από 1.800 νέα περιστατικά. Καταγράφονται επίσης περισσότεροι από 1.500 θάνατοι.

Φωτογραφία: iStock