Επιτρέπεται η χορτοφαγία στα παιδιά; Μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει οφέλη και κινδύνους

  • Ρούλα Τσουλέα
χορτοφαγία
Τι έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση 59 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 48.000 ανηλίκους.

Η χορτοφαγία μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, αρκεί να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα συμπληρώματα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των δεδομένων από 59 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 48.626 παιδιά και έφηβοι απ’ όλο τον κόσμο. Εξ αυτών:

  • Οι 7.280 ήταν γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (απέκλειαν όλα τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πλην αυγών και γαλακτοκομικών)
  • Οι 1.289 ήταν αυστηρά χορτοφάγοι (απέκλειαν εντελώς κάθε είδους ζωικής προελεύσεως τρόφιμο – δεν έτρωγαν ούτε μέλι)
  • Οι 40.059 ήταν παμφάγοι (έτρωγαν και ζωικής και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα)

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η χορτοφαγία είναι θρεπτική και υποστηρίζει την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Ενέχει όμως κίνδυνο ανεπάρκειας βασικών θρεπτικών συστατικών, όταν το παιδί δεν τα προσλαμβάνει από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή διατροφικά συμπληρώματα.

Στα πλεονεκτήματά της συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι παρέχει πρόσθετα οφέλη στα παιδιά, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής προστασίας.

Οι πιθανοί κίνδυνοι…

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχαν διαφορές τόσο στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μεταξύ των παιδιών, όσο και στην σωματική διάπλασή τους.

Ειδικότερα, η χορτοφαγία συσχετίσθηκε με αυξημένη κατανάλωση:

  • Φυτικών ινών
  • Σιδήρου
  • Φολικού οξέος
  • Βιταμίνης C
  • Μαγνησίου

Σχετίσθηκε όμως με χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), πρωτεϊνών, λίπους, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου.

«Η βιταμίνη Β12 δεν έφθανε σε επαρκή επίπεδα δίχως διατροφικά συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα. Επιπλέον, η πρόσληψη ασβεστίου, ιωδίου και ψευδαργύρου ήταν συχνά στα κατώτερα συνιστώμενα όρια. Επομένως η πρόσληψη αυτών των συστατικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν όταν ενθαρρύνεται η χορτοφαγία στους ανηλίκους», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Jeannette Beasley, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής & Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ιδιαιτέρως χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία των οστών, είχαν τα αυστηρά χορτοφάγα παιδιά, πρόσθεσε.

Η χορτοφαγία σχετίσθηκε επίσης με χαμηλότερο ύψος σώματος και με χαμηλότερη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων στο αίμα.

…και τα οφέλη στην υγεία

Παρά τους κινδύνους αυτούς, η χορτοφαγία φάνηκε να παρέχει σημαντικά οφέλη στα παιδιά. Κατ’ αρχάς είχαν ευνοϊκό προφίλ λιπιδίων στο αίμα, με χαμηλότερη την ολική και την «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη. Οι διαφορές αυτές σχετίζονται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπλέον, τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έτειναν να είναι πιο αδύνατα από τα παμφάγα. Είχαν επίσης λιγότερο σωματικό λίπος.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όταν είναι καλά σχεδιασμένο και ενισχυμένο το χορτοφαγικό πρόγραμμα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανηλίκων σε θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Monica Dinu, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Φωτογραφία: iStock