ΕΟΔΥ: Προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Τι να προσέχετε στη διατροφή σας

  • Ρούλα Τσουλέα
ταξίδι
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού δεν είναι καν πόσιμο το νερό της βρύσης. Τι κίνδυνοι υπάρχουν.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή σας πρέπει να είστε, αν προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό, διότι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ακόμα και νερού μπορεί να προκαλέσει πολλά δεινά.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η συνηθέστερη απειλή – και η πιο συχνή ασθένεια των ταξιδιωτών – είναι η διάρροια. Προκαλείται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μολύνουν την τροφή και το νερό, είτε είναι πόσιμο, είτε χρησιμοποιείται για το πλύσιμο ή την προετοιμασία του φαγητού.

Αναλόγως με τον προορισμό σας, μπορεί να κινδυνεύσετε να κολλήσετε και άλλα νοσήματα, όπως ηπατίτιδα Α ή τυφοειδή πυρετό. Επομένως, καλό είναι να τηρείτε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:

Τι να προσέχετε στο φαγητό

  • Να σαπουνίζετε πάντοτε τα χέρια σας πριν καταναλώσετε φαγητό ή ποτό. Εναλλακτικά, να χρησιμοποιείτε αρκετό αλκοολούχο αντισηπτικό, με το οποίο θα τρίβετε τα χέρια σας έως ότου εξατμιστεί εντελώς
  • Να καταναλώνετε μόνο καλά μαγειρεμένο φαγητό, που σερβίρεται αχνιστό, ζεστό
  • Να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ξεφλουδίσετε. Ειδάλλως να τα πλένετε καλά οι ίδιοι, με εμφιαλωμένο νερό ή νερό που έχει απολυμανθεί, πριν τα καταναλώσετε
  • Να προτιμάτε τα συσκευασμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συνήθως είναι ασφαλή
  • Να αποφεύγετε στο ταξίδι σας την κατανάλωση ωμών τροφίμων, όπως κρέας, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, ωμές σαλάτες
  • Να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα που βρίσκονται για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μπουφές σε θερμό χώρο, με τα ευπαθή τρόφιμα (π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι, μαγειρευτό φαγητό κ.λπ.) να μην βρίσκονται σε προθήκες-ψυγεία
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση κρύων σαλτσών (dressings) που παρασκευάζονται συνήθως από ωμά υλικά (φρούτα, λαχανικά, αυγά)
  • Να αποφεύγετε κατά το ταξίδι σας να αγοράζετε φαγητό από πλανόδιους πωλητές (streetfood)
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος από άγρια ζώα (π.χ. πιθήκους, τρωκτικά, έντομα, ερπετά) που είναι συνηθισμένη σε πολλές εξωτικές και αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Να αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ή παρασκευάσματα που τα περιέχουν (γάλα, τυρί, γιαούρτι, παγωτό)

Τι να πίνετε, τι να αποφεύγετε

  • Να καταναλώνετε κατά το ταξίδι σας εμφιαλωμένο νερό ή νερό που έχει απολυμανθεί. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό και για το βούρτσισμα των δοντιών σας.
  • Να αποφεύγετε το νερό της βρύσης, να μην το πίνετε, να μην το καταπίνετε στο ντους και να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας με αυτό.
  • Να προτιμάτε τα ποτά σε μεταλλικές συσκευασίες ή τα εμφιαλωμένα
  • Να προτιμάτε ζεστά, αχνιστά ροφήματα (καφέ, τσάι). Να αποφεύγετε να προσθέσετε φρέσκο γάλα ή χυμό λεμονιού
  • Να καταναλώνετε παστεριωμένο γάλα στο ταξίδι σας
  • Να καταναλώνετε εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά (κρασί, μπύρα)
  • Να αποφεύγετε τα παγάκια, τους φρέσκους χυμούς φρούτων, τα αναψυκτικά και τα ποτά από αυτόματους διανεμητές

Ο ΕΟΔΥ τονίζει, τέλος, τους τέσσερις βασικούς κανόνες της ασφαλούς διατροφής στο ταξίδι: Βράστε το, μαγειρέψτε το, ξεφλουδίστε το ή αφήστε το.

Φωτογραφία: iStock