Έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει το 76% του πληθυσμού: Τι κίνδυνοι υπάρχουν
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων όλων των ηλικιών δεν καταναλώνουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρότι είναι απαραίτητα για πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Εξετάζοντας τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και το επίπεδο της κατανάλωσης όπως έχει αποτυπωθεί σε προγενέστερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν έλλειψη στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Και αυτό διότι ούτε τρώνε όσα ψάρια χρειάζονται, ούτε λαμβάνουν συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Nutrition Research Reviews. Την σχετική ανάλυση διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και το Πανεπιστήμιο East Anglia.
Η ανάλυση είναι η πρώτη παγκόσμια ανασκόπηση των εθνικών και διεθνών συστάσεων για την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από υγιείς ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.
Σε τι τα χρειαζόμαστε
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Τμήμα Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα τρία κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαξεξανοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως αυτά από λιναρόσπορο ή σόγια. Τα EPA και DHA ανευρίσκονται κυρίως στα ψάρια και στα θαλασσινά.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών που περιβάλλουν όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Τα επίπεδα του DHA είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (μάτια), τον εγκέφαλο και στα σπερματοζωάρια.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν επίσης θερμίδες που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και ασκούν ωφέλιμη επίδραση:
- Στην καρδιά
- Στα αιμοφόρα αγγεία
- Στους πνεύμονες
- Στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Στο ενδοκρινικό (ή ορμονικό) σύστημα
Η ελλιπής κατανάλωσή τους ακυρώνει όλα αυτά τα οφέλη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Ποια είναι η απαιτούμενη ημερήσια δόση
«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA and DHA είναι απαραίτητα για την υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Για να ωφεληθεί όμως κάποιος από αυτά, πρέπει πρώτα να γνωρίζει τι ποσότητες χρειάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Philip Calder, καθηγητής Διατροφικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Όπως εξήγησε, στη νέα ανασκόπηση ενώθηκαν όλες οι συστάσεις για την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA από υγιείς ανθρώπους, για να απαντηθεί αυτό το κρίσιμο ερώτημα.
Η δόση, λοιπόν, που συνιστάται στους ενήλικες είναι 250 mg την ημέρα από EPA και DHA μαζί. Ειδικά οι έγκυοι χρειάζονται επιπλέον 100–200 mg από το DHA.
Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν, τονίζει ο Dr. Calder. Χρειάζεται όπως να τρώμε παχιά ψάρια (π.χ. σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ειδάλλως οι περισσότεροι πρέπει να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα.
Φωτογραφία: iStock




