Έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά – Ξέρετε όμως τι είναι και πού υπάρχουν τα μεταβιοτικά;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μεταβιοτικά
Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το τουρσί και ορισμένα τυριά.

Τα προβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για την καλή πέψη. Όταν τρώτε τρόφιμα με προβιοτικά, βοηθάτε το πεπτικό σας σύστημα και τη γενική σας ευεξία προάγοντας μια υγιή ισορροπία ωφέλιμων βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Αυτό είναι επί της ουσίας μια συλλογή από 100 τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλάσματα που ζουν στα έντερά σας.

Τα πρεβιοτικά δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Τρόφιμα με υγιεινές ποσότητες φυτικών ινών, όπως φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα λαχανικά, διασπώνται στο σώμα σας για να δημιουργήσουν ουσίες (πρεβιοτικά) που βοηθούν τα προβιοτικά να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν στο έντερο σας.

Οπότε, τι είναι τα μεταβιοτικά;

Αυτός ο όρος αναφέρεται στα απόβλητα που μένουν πίσω αφότου το σώμα σας αφομοιώσει τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά.

Τα υγιή μεταβιοτικά περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β και Κ, αμινοξέα και ουσίες που ονομάζονται αντιμικροβιακά πεπτίδια. Αυτά βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων. Άλλα μεταβιοτικά ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και βοηθούν στην ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων.

Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των χρήσιμων μεταβιοτικών στο σύστημά σας, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το tempeh και το kimchi.

Η εστίαση στη λήψη αρκετών τροφών που προωθούν ένα μείγμα υγιών βακτηρίων του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβιοτικά: Τι να φάτε αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι

Τι ισχύει με τα προβιοτικά και το αδυνάτισμα – Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Κεφίρ: Πόσες θερμίδες έχει και πώς βοηθάει τον οργανισμό

Σόγια: Τα υπέρ και κατά για την υγεία, πόσες θερμίδες και τι θρεπτικά συστατικά έχει