Δύο ακτινίδια την ημέρα τη δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσκοιλιότητα
Το ακτινίδιο μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου για άτομα με δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία.

«Εκτός από την αποτελεσματικότητα στη δυσκοιλιότητα, υπήρξε σημαντική βελτίωση στη συνοχή των κοπράνων, καθώς μείωση της δυσπεψίας/παλινδρόμησης και κοιλιακού πόνου με αποτέλεσμα ένα βελτιωμένο συνολικό επίπεδο άνεσης του γαστρεντερικού συστήματος», γράφει ο δρ. Richard Gearry και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνάς του έγινε στο The American Journal of Gastroenterology.

Αν και η δυσκοιλιότητα είναι συχνή, προηγούμενοι ερευνητές έχουν αναφέρει υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας από φαρμακευτικές θεραπείες.

Γιατί το ακτινίδιο βοηθάει απέναντι στη δυσκοιλιότητα

Οι ίνες που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του ακτινιδίου διογκώνουν και συγκρατούν το νερό, το οποίο μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να αυξήσει τη συχνότητα κένωσης. Άλλα συστατικά του ακτινιδίου, όπως τα ραφίδια (raphides), μπορεί να αλλάξουν την παραγωγή βλεννίνης (mucin), οδηγώντας σε βελτιωμένη χαλάρωση των κοπράνων.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η τακτική κατανάλωση φρέσκων ακτινιδίων μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν συνήθως μικρές με μη τυποποιημένα τελικά σημεία, σημειώνουν ο δρ. Gearry και οι συνεργάτες του. Στο άρθρο τους, δεν σχολίασαν μελέτες για άλλα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ως θεραπείες δυσκοιλιότητας.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές σκόπευσαν εξαρχής να τεστάρουν τα οφέλη του φρούτου σε μια πιο αυστηρή δοκιμή. Προσέλαβαν ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία που είχαν είτε λειτουργική δυσκοιλιότητα είτε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS-C), καθώς και υγιείς ανθρώπους. Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργικής δυσκοιλιότητας και του IBS-C είναι ότι τα άτομα με IBS-C εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά μαζί με δυσκοιλιότητα.

Ταυτότητα:

 • Μεταξύ 2014 και 2017, εγγράφηκαν 184 συμμετέχοντες.
 • Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 136 γυναίκες και 48 άνδρες, ποσοστό που συνάδει με τον επιπολασμό της δυσκοιλιότητας λόγω φύλου.
 • Η μέση ηλικία ήταν 30,5 έτη στην Ιαπωνία, 36,9 έτη στην Ιταλία και 44,8 έτη στη Νέα Ζηλανδία.
 • Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 20,6 στην Ιαπωνία, 23,0 στην Ιταλία και 25,4 στη Νέα Ζηλανδία.

Διαδικασία:

 • Για 2 εβδομάδες μετά την στρατολόγηση, οι συμμετέχοντες συνήθισαν να καταγράφουν τις κενώσεις τους σε σχέση με τη συχνότητα, την πληρότητα, τον αυθορμητισμό, την μορφή κοπράνων, τη χρήση καθαρτικού και τον βαθμό καταπόνησης.
 • Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να καταναλώσουν είτε δύο ώριμα ακτινίδια, είτε 7,5 g ψυλλίου την ημέρα για 1 μήνα. Το psyllium θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για τις καταστάσεις δυσκοιλιότητας με τις οποίες διαγνώστηκαν οι συμμετέχοντες. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του psyllium είναι παρόμοια με αυτή του ακτινιδίου.
 • Μετά από έναν μήνα, οι θεραπείες σταμάτησαν για άλλον έναν μήνα. Μετά οι ασθενείς μετέβησαν από την μία θεραπεία στην άλλη για άλλον έναν μήνα.
 • Οι ερευνητές τους παρείχαν δύο υπόθετα bisacodyl (5-g) ως φαρμακολογική θεραπεία έκτακτης ανάγκης.

Συνολικά, 169 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την μελέτη και η συμμόρφωση με τη συμπλήρωση του ημερολογίου ήταν πάνω από 80%.

Στο τέλος των περιόδων θεραπείας 1 μηνός:

 • Τα άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα που κατανάλωναν ακτινίδια παρουσίασαν μέση αύξηση 1,53 κενώσεων την εβδομάδα, μια στατιστικά σημαντική αύξηση (P < 0,0001).
 • Τα άτομα με IBS-C παρουσίασαν αύξηση 1,73 (P = 0,0001).
 • Και οι δύο ομάδες ανέφεραν σημαντικά βελτιωμένη γαστρεντερική άνεση στην κλίμακα αξιολόγησης των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.
 • Η συχνότητα των κενώσεων στους υγιείς συμμετέχοντες δεν αυξήθηκε.
 • Μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων που έλαβαν psyllium, μόνο εκείνοι με IBS-C παρουσίασαν στατιστικά σημαντική αύξηση στη συχνότητα των κενώσεων ή μείωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων τους. Οι κενώσεις τους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,87 την εβδομάδα (P = 0,0051).
 • Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ακτινίδια ανέφεραν μαλάκυνση της συνοχής των κοπράνων, μείωση της καταπόνησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές οι βελτιώσεις ήταν καλύτερες από ό,τι αναφέρθηκε απ’ όσους έλαβαν psyllium.

Συμπέρασμα

“Σε συνδυασμό με προηγούμενες κλινικές δοκιμές για τα ακτινίδια και τα αναδυόμενα φυσιολογικά δεδομένα από λειτουργικές μελέτες, η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να προταθεί με ασφάλεια ως αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Θα προσφέρει επίσης βελτιώσεις στα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.medscape.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η δίαιτα κέτο προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι λύση υπάρχει

Οι 5 ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Τσάι από το βότανο Senna: Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και στην απώλεια βάρους – Παρενέργειες και δοσολογία

Δυσκοιλιότητα: Τροφές και φάρμακα για άμεση αντιμετώπιση και ανακούφιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν