Δημοφιλής χυμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολύ συχνού καρκίνου: Τι έδειξε έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χυμός
Πάρα πολλοί πλέον αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος σε κάποια στιγμή της ζωής του. Μάλιστα, οι διαγνώσεις του πιο επικίνδυνου τύπου έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ευτυχώς, διατροφολόγοι και ερευνητές της κυτταρικής δραστηριότητας μόλις ανακάλυψαν έναν πολύ απλό τρόπο για να μειώσετε αισθητά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Πρόκειται για μια γευστικά ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διατροφή σας.

Ο πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος είναι το μελάνωμα. Λέγεται ότι το μελάνωμα είναι ελαφρώς πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες, με την πιο αξιοσημείωτη αύξηση των διαγνώσεων να εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να εξετάσουν την πρόληψη

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά, ειδικά με πολλά αντιοξειδωτικά, βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cancer Prevention, επιστήμονες διατροφής και κυτταρικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα του Καναδά εξέτασαν την επίδραση ενός συγκεκριμένου είδους χυμού φρούτων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Χυμός βατόμουρου και καρκίνος του δέρματος

Τα βατόμουρα είναι γνωστά ως μία από τις “υπερτροφές” που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις του χυμού βατόμουρου στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ετοίμασαν φρέσκο χυμό βατόμουρου από πλήρως ώριμα άγρια βατόμουρα. Στη συνέχεια εμπλούτισαν μια ποσότητα του χυμού με πολυφαινόλες.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εμπλουτισμένος με πολυφαινόλες χυμός βατόμουρου ανέστειλε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών βλαστοκυττάρων στο δέρμα.

Προσθέτουν ότι ο χυμός από βατόμουρα έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές δυνατότητες και μπορεί να αποτελεί παράγοντα κατά του καρκίνου του δέρματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η έρευνα διεξήχθη στο εργαστήριο σε κυτταρικές σειρές. Τα αποτελέσματά της δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα με έρευνες σε ανθρώπους.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να μην χρειάζεστε χυμό βατόμουρου εμπλουτισμένου με πολυφαινόλες που παρασκευάζεται σε εργαστήριο, για να απολαύσετε τα οφέλη του χυμού.

Το να βρείτε τρόπους αυτό το φθινόπωρο για να βάλετε περισσότερα βατόμουρα στη διατροφή σας, όπως στο πρωινό με πλιγούρι βρώμης, ή σε smoothies, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας και της γενικής υγείας σας.

Πηγές: https://www.eatthis.com, https://www.aad.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύρτιλα: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτική αξία – Γιατί αξίζει να τα βάλετε στη διατροφή σας

Αλτσχάιμερ: Μείωση κινδύνου κατά 34% για όσους τρώνε από αυτό μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα

Τα 6 φρούτα με τα μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη

Μελάνωμα: Πότε μια ελιά στο δέρμα είναι «καμπανάκι» για καρκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν