Διαβήτης τύπου 2: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε “για να μπει σε ύφεση” [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί, ή και να “θεραπευθεί”, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, αρκεί ο ασθενής να χάσει ένα ορισμένο βάρος.

Ο διαβήτης τύπου 2 γενικά θεωρείται μια ανίατη πάθηση, αλλά για πολλούς ασθενείς μπορεί να αντιστραφεί με απώλεια βάρους περίπου 15 κιλών, αποκάλυψαν εμπειρογνώμονες σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Η Louise McCombie από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν πως ορισμένοι ασθενείς και γιατροί μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί, ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να “αντιστραφεί”.

Η επιστημονική ομάδα ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, τεκμηρίωση και παρακολούθηση των περιπτώσεων ύφεσης του διαβήτη, όχι μόνο για την βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και για την μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης των διαβητικών.

Τι λένε οι ερευνητές

Η Emily Burns, επικεφαλής ερευνήτρια στον οργανισμό Diabetes UK, δήλωσε: “Η ικανότητα να τεθεί ο διαβήτης τύπου 2 σε ύφεση θα μπορούσε να μεταμορφώσει την καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αλλά πρέπει και να διασφαλίσουμε ότι όσοι μπαίνουν σε η ύφεση, αναγνωρίζονται με τον σωστό τρόπο και λαμβάνουν την σωστή φροντίδα. Ο δ Diabetes UK χρηματοδοτεί μια κρίσιμη έρευνα για να μάθει πώς μπορεί να μπει ο διαβήτης τύπου 2 σε ύφεση, ποιος μπορεί να ωφεληθεί και αν κάτι τέτοιο είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα”.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και διαχείρισης του διαβήτη συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των καρδιαγγειακών κινδύνων, κυρίως με φάρμακα και γενικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής.

Αλλά πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να αναπτύσσουν επιπλοκές και το προσδόκιμο ζωής παραμένει έως και έξι χρόνια μικρότερο από ό,τι σε άτομα χωρίς διαβήτη, λένε οι συγγραφείς της έρευνας.

Η διάγνωση φέρει επίσης σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές κυρώσεις για τους ασθενείς, καθώς και κακές προοπτικές υγείας. Αντίθετα, συνεπείς επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν, ότι η απώλεια βάρους συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με διαβήτη.

Πόσα κιλά πρέπει να χάσει ο ασθενής για να μπει σε «ύφεση» η πάθηση

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπαίνει σε ύφεση αν ο ασθενής χάσει περίπου 15 κιλά. Ωστόσο, επισημαίνουν μια τέτοια ύφεση εξακολουθεί να καταγράφεται σπανίως.

Για παράδειγμα, μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ύφεση μόνο στο 0,14% των 120.000 ασθενών που ακολουθήθηκαν για επτά χρόνια, ενώ η βάση δεδομένων της Scottish Care Diabetes Information, η οποία περιλαμβάνει κάθε ασθενή στη Σκωτία, δείχνει ότι λιγότερο από το 0,1% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζονται ως ασθενής με ύφεση στο πρόβλημά τους.

Υποδεικνύουν ότι η έλλειψη συμφωνημένων κριτηρίων και καθοδήγησης σχετικά με την τακτική αξιολόγηση των ασθενών μπορεί να έχει οδηγήσει σε δισταγμό από πλευράς των γιατρών στην “κωδικοποίηση” και αναγνώριση της ύφεσης, αλλά ο κύριος λόγος για τη χαμηλή καταγραφή είναι πιθανώς ότι λίγοι ασθενείς προσπαθούν, ή επιτυγχάνουν την ύφεση αυτή.

“Είναι προς το συμφέρον όλων να αναταξινομήσουμε τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, όταν εκείνα γίνουν μη διαβητικά (…) Οι επίσημες οδηγίες και η διεθνής συναίνεση για την καταγραφή του διαβήτη σε ύφεση είναι απαραίτητες”, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Και πρόσθεσαν: “Η κατάλληλη κωδικοποίηση θα καταστήσει δυνατή την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη της ύφεσης του διαβήτη τύπου 2 σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη βελτίωση των προβλέψεων μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων υγείας για ασθενείς με γνωστή διάρκεια ύφεσης”.

http://www.express.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 2 και προδιαβήτης: Πόσα γεύματα τη μέρα προτείνουν Έλληνες ερευνητές

Διαβήτης τύπου 2 – Διατροφή: Τι ισχύει με κόκκινο κρέας και πουλερικά [vid]

Διαβήτης τύπου 2: Ποιο κρέας αυξάνει πολύ τον κίνδυνο [vid]

Διαβήτης τύπου 2 – Συμπτώματα: Τι μπορεί να δείχνει ένας «απλός» πόνος στον ώμο… [vid]