Διαβήτης κύησης: Ποια διατροφή προστατεύει τις γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης κύησης
Ο διαβήτης κύησης ίσως μπορεί να αποτραπεί στις παχύσαρκες εγκύους, εάν υιοθετήσουν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Ο διαβήτης κύησης ίσως μπορεί να αποτραπεί στις υψηλού κινδύνου εγκύους, εάν αρχίσουν να τρώνε με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που έδειξε ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν ορισμένες έγκυοι.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 1.252 γυναίκες, οι οποίες έπασχαν από παχυσαρκία, υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη όταν έμειναν έγκυοι. Είχαν, δηλαδή, μεταβολικούς παράγοντες που τις έθεταν σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη στην εγκυμοσύνη.

Στο μέσον της κυήσεώς τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές να αλλάξουν διατροφή. Ειδικότερα τους ζήτησαν να ακολουθήσουν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής που συνιστά:

  • Άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, ανάλατοι ξηροί καρποί)
  • Λιγοστά ζωικής προελεύσεως (π.χ. κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά)
  • Λιγοστά τρόφιμα με ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο ως κύριο λίπος στη διατροφή

Οι υπόλοιπες έγκυοι συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθιζαν έως τότε, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine.

Όφελος σε σάκχαρο και κιλά

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες υιοθέτησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κυήσεως.

Ο διαβήτης κύησης είναι μία μορφή σακχαρώδους διαβήτη που εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο οι γυναίκες που τον αναπτύσσουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή και διαβήτη τύπου 2.

Με τη μεσογειακή διατροφή οι έγκυοι της μελέτης πήραν επίσης λιγότερο βάρος έως το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Κατά μέσο όρο 6,8 κιλά έναντι 8,3 κιλών που πήραν όσες συνέχισαν να τρώνε ό,τι ήθελαν.

«Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη και καρδιαγγειακών επιπλοκών στις μη εγκύους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Shakila Thangaratinam, καθηγήτρια Μητρικής & Περιγεννητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι προστατεύει και τις εγκύους από τον διαβήτη και την αύξηση του σωματικού βάρους».

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα που καταδεικνύει αυτό το όφελος της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη. Και επειδή κάθε γυναίκα μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή, αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα για να προστατεύσει τον εαυτό της και το αγέννητο μωρό της, πρόσθεσε η Dr Thangaratinam.