Διάρροια στις διακοπές: Γιατί συμβαίνει – Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διάρροια
Όταν επισκέπτεστε ένα μέρος όπου το κλίμα, οι κοινωνικές συνθήκες, ή τα υγειονομικά πρότυπα και πρακτικές είναι διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει στον μόνιμο τόπο διαμονής σας, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της διάρροιας των ταξιδιωτών.

Η διάρροια του ταξιδιώτη μια δυσάρεστη κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένου πόσιμου νερού.

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που προκαλεί συνήθως υδαρές κενώσεις του εντέρου και κράμπες στην κοιλιά.

Η πιο κοινή για την διάρροια των ταξιδιωτών είναι προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli (Ε. Coli). Αυτό το βακτήριο προσκολλάται στα τοιχώματα του εντέρου σας και απελευθερώνει μια τοξίνη που προκαλεί διάρροια και κράμπες στην κοιλιά.

Η έξυπνη συμβουλή πρόληψης της διάρροιας

Πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε και πίνετε σε κάθε σας ταξίδι, ειδικά αν πρόκειται να επισκεφτείτε άλλες χώρες. Μια καλή ιδέα, όταν επισκέπτεστε τέτοιες χώρες, είναι να επιλέξετε παγκόσμιες αλυσίδες γρήγορου φαγητού για κάποιο γεύμα σας.

Ναι μεν, το πρόχειρο φαγητό είναι κάτι που θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε, αλλά αν πρόκειται μόνο για λίγα γεύματα μέσα σε λίγες ημέρες, τότε υπάρχει ένα πλεονέκτημα: αυτές οι αλυσίδες εστιατορίων χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο και προέλευση κρέατος, λαχανικών, τυριών κλπ για όλα τα υποκαταστήματά τους σε όλο τον κόσμο. Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι ότι ο οργανισμός σας έχει ήδη συνηθίσει το φαγητό αυτό, αφού μάλλον αυτά τα εστιατόρια υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι πιθανότητές σας να πάρει τη διάρροια των ταξιδιωτών καθορίζονται κυρίως από τον προορισμό σας. Αλλά ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση. Αυτές είναι:

  • Νέοι ενήλικες. Η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο συχνή σε νεαρούς ενήλικες τουρίστες. Αν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφείς, είναι πιθανό ότι οι νεαροί ενήλικες στερούνται την επίκτητη ανοσία σε “κακές” τροφές, μπορεί να είναι πιο τολμηροί στα ταξίδια τους και τις διατροφικές τους επιλογές, ή μπορεί να είναι λιγότερο προσεκτικοί για την αποφυγή μολυσμένων τροφών.
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
  • Άνθρωποι με διαβήτη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
  • Άνθρωποι που παίρνουν αντιόξινα φάρμακα. Τα οξέα στο στομάχι καταστρέφουν τους επικίνδυνους οργανισμούς. Η μείωση του γαστρικού οξέος μπορεί να επιτρέψει σε περισσότερα βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org