Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και χρόνια φλεγμονώδη εντερική νόσο

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν μια πειραματική θεραπεία η οποία δύναται να καταστείλει την ανάπτυξη της ελκώδους κολίτιδας, μιας πάθησης η οποία προκαλεί φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα και συχνά ενοχοποιείται για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πρωτοποριακή θεραπεία χρησιμοποιεί έναν χημικό αναστολέα ο οποίος μπλοκάρει ένα μόριο RNA (microRNA-214) που ενέχεται στην μετάδοση γενετικών πληροφοριών. Τα ψηλά επίπεδα microRNA-214 χαρακτηρίζουν τους πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και παραμένει αδιευκρίνιστος ο λόγος για τον οποίο τα άτομα αυτά αναπτύσσουν την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Επίσης, ένα 30% των ασθενών που παραπονούνται για γαστρεντερικό πόνο διαγιγνώσκονται με «απροσδιόριστη φλεγμονώδη εντερική νόσο». Ακόμη κι αν οι πάσχοντες εμφανίζουν όλους τους σχετικούς βιοδείκτες και υποβληθούν σε κολονοσκόπηση, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να μην μπορούν να προσδιορίσουν αν οι ασθενείς έχουν ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Στην σχετική μελέτη που διήρκεσε δύο χρόνια, ο Δρ. Δημήτριος Ηλιόπουλος, μέλος του UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center και ο συνάδελφός του Δρ. Χρήστος Πολυτάρχου, επίκουρος καθηγητής παθήσεων του πεπτικού στο UCLA, εξέτασαν 401 δείγματα ιστού παχέος εντέρου από ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου και κολίτιδα σχετιζόμενη με τον συγκεκριμένο καρκίνο, όπως και δείγματα από ανθρώπους χωρίς αυτές τις διαταραχές ή ασθένειες. Η μέθοδος που ακολούθησαν όχι μόνο οδήγησε στην ανακάλυψη του χημικού αναστολέα που μπλοκάρει το microRNA-214 αλλά επιτάχυνε την διαδικασία εντοπισμού σημαντικών γονιδίων για την δημιουργία νέων φαρμάκων με την χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρομποτική υψηλής τεχνολογίας που συνδυάζουν μοριακές και κλινικές πληροφορίες.

Ήδη η αξιολόγηση του πειραματικού φαρμάκου σε ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα και όγκους στο παχύ έντερο ήταν θετική καθώς, σύμφωνα με τον Δρα Ηλιόπουλο, απεδείχθη αποτελεσματικό και στις δύο περιπτώσεις. Όπως λέει, οι δοκιμές θα συνεχισθούν και θα υποβληθεί αίτημα για χορήγηση ερευνητικής άδειας από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα να αρχίσουν το επόμενο έτος.