Αν νιώσετε αυτά τότε δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό αποτελεί το κύριο συστατικό των κυττάρων μας και παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που διατηρούν το σώμα μας σε λειτουργία.

Ακόμη και έχοντας κατά νου αυτήν τη γνώση, οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουν από τη διατροφή τους όση πρωτεΐνη θα έπρεπε.

Μελέτες δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν καταναλώνει αρκετές πρωτεΐνες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά πρέπει να τρώει 64 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Γιατί πρέπει να τρώμε πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα μας. Είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία των οστών, των μυών, του χόνδρου και του δέρματος. Βοηθάει επίσης στον εφοδιασμό του σώματός μας με ζωτικά θρεπτικά συστατικά και βοηθάει στην πέψη, παράγοντας ένζυμα, τα οποία συμβάλλουν στη διάσπαση της τροφής.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη

1. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κατάγματα

Εκτός από το ασβέστιο, τα οστά μας χρειάζονται και πρωτεΐνη. Τα οστά υφίστανται συνεχή αποκατάσταση και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά για να υποστηρίξουμε αυτήν τη διαδικασία. Όταν δεν παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη για να τροφοδοτήσουμε τα ζωτικά μας όργανα, το σώμα μας αρχίζει να “δανείζεται” πρωτεΐνη από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης που είναι αποθηκευμένη στον σκελετικό μας μυϊκό ιστό. Χωρίς ισχυρό σκελετικό μυϊκό ιστό, τα οστά μας είναι πιο ευαίσθητα σε τραυματισμούς, όπως κατάγματα.

2. Μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά και τα νύχια

Γνωρίζατε ότι πρωτεΐνες όπως η κερατίνη, το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι υπεύθυνες για υγιή μαλλιά και νύχια; Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Είναι υπεύθυνη για την παροχή δύναμης και δομής σε αυτά. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία των οστών, του δέρματος, των μυών και των συνδέσμων. Όταν ακούτε ελαστίνη, η λέξη ελαστική μπορεί να έρχεται στο μυαλό, κάτι που είναι και μια ακριβής συσχέτιση. Η ελαστίνη είναι πολύ ευέλικτη και η υψηλή ελαστικότητά της επιτρέπει σε πολλούς ιστούς στο σώμα σας να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα αφότου τεντωθούν.

3. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά η πρωτεΐνη είναι πολύ ευεργετική για την οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών. Χωρίς αυτά τα αντισώματα, τα βακτήρια και οι ιοί θα είναι ελεύθερα να περιφέρονται και να μολύνουν το σώμα σας με ασθένειες.

4. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο γεμάτοι μετά τα γεύματα

Νιώθετε πεινασμένοι ακόμα και λίγο μετά από ένα γεύμα; Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης κατά το γεύμα. Εάν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε λιγότερο χορτάτοι μετά τα γεύματα και τείνετε να πεινάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας διαιτητικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ρυθμίζει την όρεξη, κρατώντας σας έτσι χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

Πηγή: http://www.eatingwell.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυγό

Τροφές φυτικής προέλευσης που είναι πηγές πρωτεΐνης – Βοηθούν να μειώσετε το κρέας