6 τροφές που δεν μπορείτε να φάτε με τη δίαιτα ΚΕΤΟ: Τι να επιλέξετε

  • Iatropedia newsroom
ΚΕΤΟ
Άλλες τροφές είναι παραδοσιακά υγιεινές και άλλες όχι, μπορούν όμως να εμποδίσουν την επιτυχία σας στην δίαιτα ΚΕΤΟ που ακολουθείτε.

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια κετογονική δίαιτα, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι θα αποφεύγετε τα επεξεργασμένα δημητριακά και τη ζάχαρη, όπως πίτσα και μάφιν.

Είναι μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η ΚΕΤΟ δεν είναι κατάλληλη για όλους.

«Για μερικούς ανθρώπους, η δίαιτα ΚΕΤΟ μπορεί να είναι  επιβλαβής», λέει η Alyssa Burnison, RD, διευθύντρια προγράμματος διατροφής.

Εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα εάν αυτή είναι μια ασφαλής δίαιτα για εσάς.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τροφές – κάποιες υγιεινές, άλλες όχι τόσο – που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε κάνοντας δίαιτα ΚΕΤΟ και τι να επιλέξετε αντί αυτού.

Παραμερίστε τα αμυλώδη μπιζέλια και επιλέξτε μπρόκολο

Ο αρακάς είναι ένα αμυλούχο λαχανικό με υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων από τα πράσινα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο ή το κολοκυθάκι.

Σύμφωνα με το USDA, ανά φλιτζάνι, το μπρόκολο περιέχει 3,7 g καθαρούς υδατάνθρακες, το κολοκυθάκι έχει 2,6 g καθαρούς υδατάνθρακες και το ωμό σπανάκι έχει 0,4 g καθαρούς υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι.

Ξεχάστε τα σνακ χαμηλών θερμίδων-Επιλέξτε τους ηλιόσπορους

Οι μέρες της κατανάλωσης σνακ όπως τα κουλούρια ή οι συσκευασίες κράκερ με 100 θερμίδες, έχουν τελειώσει.

«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε ό,τι είναι εύκολο και ακριβώς μπροστά τους, αλλά υπάρχουν εξίσου εύκολα σνακ εύκολα διαθέσιμα», λέει η Dr. Bonnie Nasar, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αυτά περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, φρυγανισμένους σπόρους κολοκύθας και ξηρούς καρπούς.

Περιορίστε τις μπανάνες, αλλά τα μούρα μπορούν να λειτουργήσουν καλά στην ΚΕΤΟ

Σύμφωνα με το USDA, μία μπανάνα έχει περισσότερα από 20 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

«Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες να αποφεύγουν τις μπανάνες, ιδιαίτερα στην αρχή και όταν στοχεύουν να χάσουν βάρος», λέει η Burnison.

Μόλις χάσετε βάρος και είστε σε φάση συντήρησης, μπορείτε να επιλέξετε να τρώτε μπανάνες περιστασιακά.

Η μαργαρίνη δεν είναι φιλική στην ΚΕΤΟ, οπότε επιλέξτε ελαιόλαδο

Η μαργαρίνη είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το Harvard Health.

Στην εποχή μας, η μαργαρίνη παρασκευάζεται και από έλαιαs σόγιας, η οποία δεν συνίσταται σε μια δίαιτα ΚΕΤΟ.

Η Dr. Nasar προτείνει τη χρήση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, μια και ένα πλήθος ερευνών υποστηρίζει τις ιδιότητες του ελαιολάδου για την υγεία της καρδιάς.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μετριάζουν τις φλεγμονές και βοηθούν τη ροή του αίματος, σημείωσε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Endocrine, Metabolic & Immune Disorders το 2018.

ΚΕΤΟ

Η Piña Colada είναι «βόμβα» ζάχαρης- Αντί αυτού πιείτε μια βότκα με σόδα

Εάν κάνετε δίαιτα επειδή θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να διακόψετε εντελώς το αλκοόλ.

Το σώμα επιλέγει πρώτα να μεταβολίσει το αλκοόλ. Αυτό, μαζί με την απώλεια νερού και μικροθρεπτικών συστατικών, αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Αν επιλέξετε να πιείτε, η χειρότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι ένα ανάμεικτο ρόφημα, το οποίο είναι συνήθως γεμάτο με ζάχαρη — και επομένως υδατάνθρακες.

Για παράδειγμα, μια πολύ μικρή piña colada έχει 32 g καθαρών υδατανθράκων.

Μια βότκα με σόδα έχει μηδέν υδατάνθρακες ανά ποτό, σημειώνει το USDA.

Οι γλυκοπατάτες απαγορεύονται στην ΚΕΤΟ, αλλά το κουνουπίδι είναι μια χαρά

Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά είναι ένα αμυλούχο λαχανικό και θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές για να τις καταναλώσετε.

Μία μέτρια γλυκοπατάτα έχει περίπου 20 g υδατάνθρακες, σύμφωνα με το USDA.

Το κουνουπίδι είναι ένα καλό υποκατάστατο. Ένα φλιτζάνι κουνουπιδιού περιέχει μόνο 3,2 g καθαρών υδατανθράκων.

Τα καρότα, αν και υγιεινά, είναι πιο αμυλώδη από τις πιπεριές

Μπορεί να είναι γεμάτα με φιλική προς την όραση βιταμίνη Α, όπως επισημαίνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αλλά ένα μέτριο καρότο έχει 5 g υδατάνθρακες.

Καλύτερα να παίρνετε τη βιταμίνη Α από μη αμυλούχες πηγές όπως οι κόκκινες πιπεριές.

Αυτές μπορεί να είναι εξίσου γλυκές με τα καρότα, αλλά περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες. Μία μικρή πιπεριά έχει μόλις 2,9 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων, αναφέρει το USDA.

Με πληροφορίες από: everydayhealth.com     Φωτογραφίες: istock