Στην επαρχία για πιο γερή καρδιά

  • Iatropedia
Σοβαρούς κινδύνους φαίνεται ότι διατρέχουν οι καρδιοπαθείς που μένουν σε μεγάλες πόλεις καθώς πολλοί παράγοντες επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσουν πιθανό παράγοντα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου στους καρδιοπαθείς. Σε μελέτη που έγινε στην Αγγλία και Ουαλία σε 80000 καρδιοπαθείς παρατηρήθηκε ότι αν έχουν εκτεθεί έως και έξι ώρες σε υψηλά επίπεδα καυσαερίου αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακό επεισόδιο. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Medicine με αναλυτικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, διευθυντής του βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος (British Heart Foundation) ήταν σαφής στη διασύνδεση του «παραθύρου» έξι ωρών έκθεσης σε καυσαέρια αυτοκινήτων με την εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου.

Είναι σημαντικό βέβαια ότι στους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η μη σωστή διατροφή, το κάπνισμα, η μη άθληση κλπ έρχεται και η έκθεση στα καυσαέρια των αυτοκινήτων να προστεθεί κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των καρδιοπαθών.

Συμπερασματικά, οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένοι ρύποι, οικολογική επιβάρυνση, όπως παραδείγματος χάριν, τα κέντρα των αστικών πόλεων με την αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων.