Η στεφανιαία καρδιοπάθεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου των διαβητικών- Δείτε γιατί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα άτομα με διαβήτη, η νόσος των μικρών αγγείων συνυπάρχει με στενώσεις των μεγάλων στεφανιαίων αγγείων... Μάλιστα, μελέτες για την καρδιοπάθεια των διαβητικών, δείχνουν ότι το 40% των ατόμων με διαβήτη, ανδρών και γυναικών, εμφανίζουν κάποια στιγμή έμφραγμα χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα… Η σωστή ρύθμιση μέσω των φαρμάκων, της δίαιτας, της άσκησης και της διατήρησης του σωστού σωματικού βάρους είναι η «συνταγή» της ευζωίας για τα άτομα με διαβήτη. Αντιθέτως, όπως δείχνουν μελέτες, ο κοντόχοντρος άνδρας του οποίου το σώμα του μοιάζει με μήλο και έχει περίσσια λίπους στην κοιλιακή χώρα κινδυνεύει σαφώς περισσότερο… Ενώ αν καπνίζει κιόλας, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα για τα αγγεία.

Εξάλλου, όταν συνυπάρχει αγγειοπάθεια με ή χωρίς υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια, ανεβασμένη ολική χοληστερίνη, ανεβασμένο ινωδογόνο που κάνει τους θρόμβους, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το άτομο οδηγείται σε έμφραγμα.

Αλλά και όταν το έμφραγμα συμβεί είναι και η θεραπεία του πιο δύσκολη στα άτομα με διαβήτη. Έτσι, εκτός από την θρομβόλυση, απαιτούνται και αναστολείς των αιμοπεταλίων IIb-IIIa και άλλα πολλά φάρμακα ενώ υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί και bypass. Αλλά και εδώ απαιτείται ιδιαίτερη στρατηγική καθώς τα αγγεία πάσχουν και δύσκολα θα βρεθεί το σωστό μόσχευμα…