Πόσο γρήγορα το “νέφος” από το φτέρνισμα εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φτερνισμα
Πάνω στην ώρα που το κρυολόγημα και οι πρώτες περιπτώσεις ιώσεων αρχίζουν να μας χτυπάνε την πόρτα, μια νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας διαπιστώνει το φτέρνισμα του μέσου ανθρώπου είναι τόσο δυνατά, ώστε αυτός αποβάλλει ένα “νέφος” σταγονιδίων με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο δωμάτιο μέσα σε λίγα λεπτά.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα για το φτέρνισμα αναλύοντας βίντεο των δύο υγιών ατόμων που φτερνίζονταν περίπου 50 φορές για αρκετές ημέρες.

Είναι γνωστό ότι ένα φτέρνισμα μπορεί να γίνει μέσο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως η ιλαρά και η γρίπη, επειδή οι ιοί στα αιωρούμενα σταγονίδια στο φτέρνισμα μπορεί να εισπνέονται από άλλους ή να εναποτίθενται σε επιφάνειες, τις οποίες άλλοι άνθρωποι τις αγγίζουν αργότερα.

Αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα σαφές σε ποιο βαθμό τα σταγονίδια στο φτέρνισμα μπορούν να εξαπλωθούν, ή γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδίδουν ασθένειες μέσω του φταρνίσματος από άλλους.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Lydia Bourouiba του ΜΙΤ διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγα λεπτά, τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα μπορούν να καλύψουν μια περιοχή στο μέγεθος ενός δωματίου και να φτάσουν στους αγωγούς εξαερισμού στο ύψος της οροφής!

Στην τελευταία νέα μελέτη τους, ανακάλυψαν πως αυτά τα σταγονίδια ενός φτερνίσματος σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται “υψηλής πρόωσης νέφος φτερνίσματος”. Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στην πόλη Mobile της Αλαμπάμα των ΗΠΑ

“Τα σταγονίδια δεν είναι πλήρως σχηματισμένα και ομοιόμορφα κατανεμημένα σε μέγεθος κατά την έξοδό τους από το στόμα, όπως νομίζαμε παλαιότερα”, δήλωσε η δρ Bourouiba.

Αντίθετα, τα σταγονίδια του φτερνίσματος “υποβάλλονται σε μια σύνθετη διάλυση που συνεχίζεται μετά την αποχώρησή τους πνεύμονες, περνούν πάνω από τα χείλη και εκτοξεύεται στον αέρα”, δήλωσε η Bourouiba, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος της Δυναμικής Ρευστών στην Μετάδοση Νόσων στο ΜΙΤ.

Μαθαίνοντας περισσότερα για τη δυναμική του φτερνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών, ιδίως κατά τη διάρκεια επιδημιών ή πανδημιών, πρόσθεσε η δρ Bourouiba.

http://www.medicinenet.com