Πόνος στο γόνατο: Πως αντιμετωπίζεται;

  • Iatropedia
Ο πόνος στο γόνατο ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους περιστασιακά. Σίγουρα η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τον πόνο, αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα βασικά βήματα αντιμετώπισης του πόνου στο γόνατο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ένας ήπιος ή μέτριος πόνος στο γόνατο μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο σπίτι. Είτε οφείλεται σε τραυματισμό ή αρθρίτιδα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καταπολέμηση του πόνου.

Πριν μπείτε στη διαδικασία να θεραπεύσετε το γόνατο σας στο σπίτι σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα για μέτριο έως έντονο πόνο, που προκαλείται από τραυματισμό.

Ωστόσο, αν τραυματίσετε το γόνατό σας, οι πρώτες βοήθειες στο σπίτι μπορεί να είναι χρήσιμες. Συμπυκνώνονται στα εξής: ξεκούραση, πάγος, επίδεση και ανύψωση.

Κατεψυγμένα λαχανικά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναλλακτικά του πάγου. Τυλίξτε το γόνατό σας με έναν επίδεσμο για την πρόληψη του πρηξίματος, αλλά όχι σφιχτά για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία αίματος. Τέλος, κρατήστε τα πόδια σας ανυψωμένα.

Αν η αιτία πόνου στο γόνατό σας είναι η οστεοαρθρίτιδα, τότε ανάλογα με τη βλάβη που έχει υποστεί η άρθρωση, ίσως θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας την πιθανότητα να προβείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν και τροφές που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο στο γόνατο. Η ρίζα τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ή τσάι ή στα φαγητά. Έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ βοηθάει σε πόνους στο στις αρθρώσεις, σε στομαχικά προβλήματα και στην άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία των αρθρώσεων σας σε οποιαδήποτε ηλικία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρήζεται το γόνατο; Όλες οι αιτίες