Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την λευχαιμία

  • Iatropedia
Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος των κυττάρων του αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυττάρων του αίματος και συγκεκριμένα τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Η λευχαιμία αφορά καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος. Προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Τα λευκά αιμοσφαίρια προστατεύουν επίσης το σώμα από τα ανώμαλα κύτταρα και άλλες ξένες ουσίες.

Στη λευχαιμία τα λευκά κύτταρα του αίματος έχουν μεταλλαχθεί. Αυτά τα μεταλλαγμένα λευκά αιμοσφαίρια μπορούν να διαιρούνται πάρα πολύ γρήγορα και τελικά να παραγκωνίζουν τα φυσιολογικά κύτταρα και η φυσιολογική τους λειτουργία διαταράσσεται.

Τα κύτταρα του αίματος παράγονται στο μυελό των οστών. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια εγκαταλείψουν το μυελό βρίσκονται στους λεμφαδένες και στον σπλήνα. Μπορούν επίσης να κυκλοφορούν με το αίμα και το λεμφικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της λευχαιμίας περιλαμβάνουν:

υπερβολική εφίδρωση, ιδιαίτερα τη νύχτα

κούραση και αδυναμία, που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση

απώλεια βάρους

πόνος στα οστά

ανώδυνη, διόγκωση των λεμφαδένων (ειδικά στο λαιμό και τις μασχάλες)

διόγκωση του ήπατος ή του σπλήνα

κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

μελανιές και αιμορραγία που προκαλούνται πολύ εύκολα

πυρετός ή ρίγη

συχνές λοιμώξεις

Η λευχαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα από όργανα που έχουν διεισδύσει τα καρκινικά κύτταρα. Για παράδειγμα, η συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει:

πονοκεφάλους

ναυτία και έμετο

σύγχυση

απώλεια του ελέγχου των μυών

επιληπτικές κρίσεις

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός