Τι να κάνετε για τους πόνους σε μέση, γοφούς και γόνατα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μέση
Τα πάντα στο ανθρώπινο σώμα είναι αλληλένδετα. Ειδικά, όταν πρόκειται για το δίκτυο νευρώνων. Τα πέλματά σας μπορεί να μην τα σκέφτεστε ως σημαντικούς “πυλώνες” της υγείας σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος του σώματός σας που να εργάζεται τόσο σκληρά. Στηρίζουν ολόκληρο το βάρος σας, ελέγχουν την ισορροπία και το βάδισμά σας και εκεί καταλήγουν και ξεκινάνε πάρα πολλά και σημαντικά νεύρα.

Συνολικά, είναι υπεύθυνα για την στάση του σώματός σας και κατ’ επέκταση μπορούν να σας προστατεύσουν από πόνους στην μέση, τους γοφούς και τα γόνατα.

Υπάρχει μια σειρά απλών ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε με τα πέλματά σας, για να ανακουφιστείτε από τους πόνους αυτούς.  Δείτε ποιες ασκήσεις είναι αυτές:

Πίεση στα δάχτυλα των ποδιών

ασκήσεις

Όπως κάθε μέρος του σώματος, οι μυς στα πέλματα πρέπει να ζεσταθούν σωστά πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις. Οι απλές πιέσεις στα δάχτυλα κάνουν ακριβώς αυτό. Σταθείτε όρθιοι και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα. Στη συνέχεια “πιάστε” το πάτωμα με τα δάχτυλα των ποδιών σας και μείνετε σε αυτήν τη στάση μετρώντας μέχρι το 3. Χαλαρώστε και συνεχίστε για μια σειρά από 10 επαναλήψεις, τρεις φορές την ημέρα.

Βάδισμα στα δάχτυλα των ποδιών

Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των μυών στα δάχτυλα των ποδιών σας, καθώς επίσης και στους συνδέσμους και στους μυς γύρω από τις μύτες των ποδιών σας. Για να εκτελέσετε την άσκηση αυτή το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σταθείτε στις μύτες σας και να περπατήσετε για 20 δευτερόλεπτα. Μόλις έχετε ολοκληρώσει αυτήν τη… βόλτα, ξεκουραστείτε για 10-15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 5 φορές.

Σημείωση: Αυτή η άσκηση πρέπει να πραγματοποιείται 2 φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Κυκλικές κινήσεις στον αστράγαλο

Η κινητικότητα και η ευελιξία στον αστράγαλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν οι αστράγαλοί σας είναι σφιχτοί και δεν κινούνται ελεύθερα, τότε το υπόλοιπο σώμα προσπαθεί να “αντισταθμίσει” το πρόβλημα στην ισορροπία, κάτι που οδηγεί σε πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις στο ισχίο, στην πλάτη ή στο γόνατο.

Για να εκτελέσετε την άσκηση, ξαπλώστε με την πλάτη σας στο πάτωμα και σηκώστε το ένα πόδι ψηλά. Περιστρέψτε τον αστράγαλο δεξιόστροφα 10 φορές. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο αριστερόστροφα. Αλλάξτε πόδι και επαναλάβετε.

Άσκηση με λάστιχο γυμναστικής

Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική για τη στόχευση των μυών εκείνων στο πέλμα που είναι δύσκολο να εξασκηθούν. Οι μυς αυτοί συχνά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας. Η ενίσχυση αυτών των μυών προλαμβάνουν τραυματισμούς.

Για να εκτελέσετε αυτή την άσκηση θα χρειαστείτε ένα λάστιχο γυμναστικής. Καθισμένοι στο πάτωμα, ισιώστε τα πόδια σας μπροστά. Στη συνέχεια, τυλίξτε το λάστιχο γύρω από μια σταθερή καρέκλα ή κάποιο άλλο σημείο και τοποθετήστε το στην κορυφή των ποδιών σας. Ενώ είστε ακόμα καθισμένοι στο πάτωμα, συρθείτε προς τα πίσω μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.

Λυγίστε τα πόδια σας προς τα πίσω και μετρήστε έως το 5, μετά αφήστε το και επαναλάβετε την κίνηση αυτή 10 φορές.

Σηκώστε ένα στυλό με τα δάχτυλα των ποδιών

ασκήσεις

Είναι η πιο απλή άσκηση και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το μόνο που θα χρειαστείτε για αυτή την άσκηση είναι ένα στυλό. Σταθείτε μπροστά από το στυλό και με τα δάχτυλα των ποδιών σας πιάστε το και σηκώστε το από το έδαφος. Μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβατε αυτή την κίνηση 5 φορές για κάθε πόδι.

Αυτή η τόσο απλή σειρά ασκήσεων δεν θα σας πάρει ποτέ πάνω από 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Αν τις κάνετε κάθε 2-3 ημέρες θα δείτε σταδιακά καλά αποτελέσματα για τους πόνους σε μέση, γοφούς και γόνατα.

http://www.thehealthyarchive.info