Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που εισάγονται σε νοσοκομείο για λοίμωξη ή σήψη, είναι πιθανότερο να επιβιώσουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχυσαρκία
Τα παραπανίσια κιλά έχουν και τα οφέλη τους. Οι ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο για πνευμονία, για άλλη λοίμωξη ή για σήψη, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν, αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τέσσερις νέες επιστημονικές έρευνες, μια δανική, δύο αμερικανικές και μία ολλανδική, οι οποίες παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη Σίγκριντ Γκρίμπσχολτ του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 18.000 εισαγωγές ασθενών για διάφορες λοιμώξεις.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι λιποβαρείς, δηλαδή υπερβολικά αδύνατοι, έχουν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος (δείκτη μάζας σώματος 18 έως 25). Αντίθετα, οι υπέρβαροι είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ οι παχύσαρκοι 50% μικρότερη πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Άμεσος υπολογισμός με ένα κλικ

Η δεύτερη μελέτη, που έγινε σε περισσότερα από 1.000 αμερικανικά νοσοκομεία και αφορούσε περίπου 1,7 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών, δείχνει ότι οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι που νοσηλεύονται για πνευμονία, έχουν 29% και 23% αντίστοιχα μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με τους ασθενείς κανονικού βάρους.

Στις περιπτώσεις πολύ σοβαρής πνευμονίας, οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι ασθενείς έχουν 30% και 21% αντίστοιχα μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Η τρίτη έρευνα, που έγινε σε 1.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ και περιέλαβε 3,7 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών για σήψη, βρήκε επίσης ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης. Σε σχέση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους, οι υπέρβαροι έχουν 23% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, ενώ οι παχύσαρκοι 22%.

Η τέταρτη μελέτη, από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, η οποία έγινε σε ασθενείς αποκλειστικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συμπέρανε ότι οι παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30) έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, επειδή το έξτρα βάρος τους αποτρέπει τη μυική εξασθένηση και την απώλεια μυικής μάζας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ