Καρκίνος του μαστού: Τι είναι καλό να τρώει η γυναίκα από την εφηβεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση συνδέθηκε επιστημονικά με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν το ποσό των ινών που πρέπει μέσα από τη διατροφή τους, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες στην εφηβεία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

“Από πολλές άλλες μελέτες γνωρίζουμε ήδη ότι ο ιστός του μαστού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καρκινογόνες και αντικαρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας”, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Walter Willet, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και προσθέτει: “Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι αυτό που λαμβάνουν διατροφικά τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αργότερα στην ζωή τους”.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικά στοιχεία από την πανεθνική έρευνα “Nurses’ Health Study II” που έγινε στις ΗΠΑ το 1991. Εστίασαν σε 90.534 περιπτώσεις προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 27-44 ετών, ενώ έλαβαν υπόψη τους και ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 44.263 από τις γυναίκες αυτές το 1998 σχετικά με τη διατροφή τους κατά την εφηβική τους ηλικία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 2.833 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των 20 ετών παρακολούθησης από το αρχικό ερωτηματολόγιο του 1991. Βρήκαν 1.118 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις 44.263 γυναίκες που παρακολούθησαν.

Καρκίνος του μαστού: Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ:

  • Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν 12-19% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους (εφηβεία και πρώτη ενηλικίωση)
  • Εκείνες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες στην εφηβεία είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικά και 24% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου πριν από την εμμηνόπαυση
  • Για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών που κατανάλωναν καθημερινά κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενήλικης ζωής τους, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 13%

Καρκίνος του μαστού: Ένας παράγοντας κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε

“Προηγούμενες μελέτες επάνω στην διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών και την σχέση της με τον καρκίνο του μαστού δεν είχαν αποδώσει σχεδόν κανένα σημαντικό αποτέλεσμα και καμία από αυτές δεν είχε εστιάσει στην διατροφή κατά την εφηβεία, ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, μια περίοδο κατά την οποία οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί”, είπε η δρ Maryam Farvid, επιστήμονας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και πρόσθεσε: “Αυτή η μελέτη σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρώιμη ανάπτυξη του μαστού και της εμφάνισης καρκίνου δείχνει ότι υπάρχει ένας από τους πολύ σπάνιους παράγοντες εκδήλωσης της νόσου, τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε σε ένα βαθμό”.

http://www.upi.com