Ίλιγγος: Τι να κάνετε για να σταματήσει με την τεχνική Epley

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ίλιγγος
Όταν η δρ Carol Foster, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κολοράντο, ανέβαζε στο Youtube ένα βίντεο, όπου παρουσίαζε μια τεχνική για να σταματάει κανείς τον ίλιγγο και την έντονη ζαλάδα, δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλές βίντεο σε όλο τον κόσμο και ότι θα έφτανε να γίνει ρεπορτάζ σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, του έντονου λικνίσματος, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω σας, ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι.

Ίλλιγος: Από τι προκαλείται

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Οι κεντρικές αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.

Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.

Η τεχνική Epley και το βίντεο που σάρωσε στο Youtube

Πριν μερικά χρόνια, η δρ Carol Foster, που αναφέραμε παραπάνω, παρουσίασε την δική της εκδοχή στην τεχνική Epley, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακολουθία κινήσεων που μπορεί να κάνει το άτομο σε μια κρίση ιλίγγου, προκειμένου να του περάσει η ζαλάδα.  Εκτιμάται, ότι κατά 90%, η τεχνική Epley, η οποία πήρε την ονομασία της από έναν χειρουργό από το Όρεγκον που την επινόησε το 1980, σταματάει τον ίλιγγο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία «επανατοποθέτηση» του καναλιού στο εσωτερικό αυτί. «Είναι μια απλή μηχανική διαταραχή», λέει η δρ Foster που έχει πραγματοποιήσει τις κινήσεις αυτές χιλιάδες φορές. «Μπορείτε να διορθώσετε τον ίλιγγο μέσα σε λίγα λεπτά», προσθέτει.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Δείτε βήμα-βήμα πώς γίνεται:

  • Καθίστε στο πάτωμα με τα γόνατά σας και ακουμπήστε επάνω στις φτέρνες σας, πίσω σας.
  • Γύρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ώστε να κοιτάξετε το ταβάνι. Μείνετε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα. Μην ανησυχήσετε αν η ζαλάδα σας αυξηθεί για λίγο.
  • Βάλτε τα χέρια σας στο πάτωμα μπροστά σας και αφήστε το κεφάλι σας να κρεμάσει χαλαρά, με το πηγούνι σας ελαφρώς προς τα μέσα.
  • Ακουμπήστε ελαφρά το επάνω μέρος του κεφαλιού σας στο πάτωμα, ώστε το πρόσωπό σας να «κοιτάει» προς το σώμα σας.
  • Γυρίστε το κεφάλι σας είτε προς τον αριστερό, είτε προς τον δεξί σας αγκώνα, ανάλογα με το αυτί που χρειάζεται θεραπεία. Περιμένετε λίγο σε αυτήν τη θέση, μέχρι να σταματήσει η ζαλάδα σας, ή μετρήστε μέχρι το 30 περίπου.
  • Κρατώντας το κεφάλι σε αυτήν τη θέση, ανυψώστε το με μια γρήγορη κίνηση στο επίπεδο της πλάτης σας (παράλληλα με το πάτωμα). Και πάλι, παραμείνετε σε αυτήν τη θέση, μέχρι να σταματήσει και πάλι η ζαλάδα σας, για άλλο τόσο χρόνο.
  • Τέλος, ανασηκωθείτε με την μέση σας σε όρθια θέση και σιγά-σιγά, σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

Η βαρύτητα επιτρέπει στους κρυστάλλους του εσωτερικού αυτιού που μετατοπίστηκαν να επιστρέψουν στη θέση τους. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε την τεχνική μερικές φορές. Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο από μόνη της, και κάποιοι ασθενείς μερικές φορές αναφέρουν ότι αισθάνονται λίγο να έχουν χάσει την ισορροπία τους για μια ή δύο μέρες αργότερα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, αναφέρουν ο ίλιγγος που είχαν σταμάτησε με την τεχνική Epley.

Πηγές: https://www.nytimes.comhttp://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίλιγγος ή ζάλη; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!

Ζαλάδα όταν ξυπνάτε: Μην το αγνοείτε – Όλες οι πιθανές αιτίες

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Ζαλάδα όταν σηκώνεστε: Πότε δείχνει σοβαρό πρόβλημα υγείας