Δείτε πως δεν θα συλλάβετε μετά τη γέννα

  • Iatropedia
Η αντισύλληψη κατά τη σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι βασικό στοιχείο του οικογενειακού προγραμματισμού.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Η αντισύλληψη κατά τη σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι βασικό στοιχείο του οικογενειακού προγραμματισμού.

Σε γενικές γραμμές, όσο η γυναίκα θηλάζει αναστέλλεται η ωοθυλακιορρηξία. Ο θηλασμός ως μέθοδος αντισύλληψης είναι αξιόπιστος μόνο υπό προϋποθέσεις. Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων του νεογνού δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε διάρκεια τις τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις έξι ώρες τη νύχτα. Το συμπλήρωμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% με 10% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας γάλακτος, που λαμβάνει το νεογνό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται πως το ποσοστό νέων κυήσεων για τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό κυμαίνεται από 0,45% μέχρι 2,45% για ζευγάρια, που βασίζονται για την αντισύλληψη μόνο στον θηλασμό. Μετά τους έξι μήνες όμως η αξιοπιστία του θηλασμού ως μεθόδου αντισύλληψης μειώνεται δραματικά.

Έτσι μετά τους έξι μήνες είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι αντισύλληψης. Η χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης πρέπει να επισπευσθεί, αν η έμμηνος ρύση ξεκινήσει πριν τη συμπλήρωση έξι μηνών από τον τοκετό.

Οι άλλες μέθοδοι αντισύλληψης είναι η διακεκομμένη επαφή και το προφυλακτικό. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως σε περίπτωση, που η ξηρότητα του κόλπου μετά τον τοκετό δυσκολεύει τη σεξουαλική επαφή και απαιτείται η χρήση λιπαντικού μέσου, θα πρέπει το λιπαντικό μέσο να μην καταστρέφει το προφυλακτικό. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαντικές γέλες, που σαν βάση τους έχουν το νερό και είναι υδατοδιαλυτές.

Όσον αφορά τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυτή καλόν είναι να αποφεύγεται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, διότι την περίοδο αυτή μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, ενώ μειώνει και την ποσότητα του γάλακτος των θηλαζουσών. Μία άλλη αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης είναι και η τοποθέτηση ενδομητρίου σπειράματος (spiral), το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Η ιδανική διάρκεια του μεσοδιαστήματος μεταξύ διαδοχικών κυήσεων είναι από ιατρικής πλευράς αντικείμενο συζήτησης. Εντούτοις, η αντισύλληψη είναι συνυφασμένη με τον οικογενειακό προγραμματισμό και καλόν είναι να μην παραμελείται.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πότε είναι κακό το σεξ!

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα