Αρρυθμία: Ποιοι κινδυνεύουν από θανατηφόρα καρδιακά προβλήματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αρρυθμία
Η καρδιακή αρρυθμία ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την ζωή των γυναικών από των ανδρών, σύμφωνα με μεγάλη συνδυαστική μελέτη 30 επιμέρους ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ασθενείς, η οποία έγινε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που εκδήλωσαν, αρρυθμία, ή, αλλιώς, κολπική μαρμαρυγή, ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν μοιραίες για την ζωή τους καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, είναι πιθανό ότι οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο καλά σε φαρμακευτικές αγωγές για την κολπική μαρμαρυγή, να διαγιγνώσκονται αργότερα από ό,τι οι άνδρες.

αρρυθμία

Τι συμβαίνει με την κολπική μαρμαρυγή (Atrial Fibrillation)

Μπορείτε να ελέγξετε αν μπορείτε να έχετε σημάδια αρρυθμίας, ή κολπικής μαρμαρυγής, απλά ελέγχοντας δια της αφής τους παλμούς της καρδιάς σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Μια περιστασιακή αρρυθμία (πχ ένας “χαμένος” χτύπος της καρδιάς ή ένας επιπλέον χτύπος) είναι κάτι σύνηθες και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί καθόλου.

Αλλά αν σφυγμός σας είναι συνεχώς ακανόνιστος, χωρίς καθόλου σταθερό ρυθμό, θα πρέπει να σας δει ένας γιατρός.

Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί επίσης να είναι πολύ γρήγορος (περισσότερο από 100 παλμοί/λεπτό), ακόμη και κατά την ανάπαυση, κάτι που θα σας προκαλεί συνεχώς ζαλάδες και δύσπνοια.

Με φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι δύο άνω κοιλίες της καρδιάς συσπώνται ακανόνιστα και μερικές φορές τόσο γρήγορα, ώστε ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά μεταξύ των συσπάσεων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή πάθηση που δεν διαγιγνώσκεται σωστά και επαρκώς, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Επισημαίνει, δε, ότι με βάση την τελευταία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους τις περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας στις γυναίκες, επειδή είναι πιο ευάλωτες σε αυτή την πάθηση.

http://www.bbc.com