Πονόδοντος όταν πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο: Πού οφείλεται – Τι να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονόδοντος
Σε γενικές γραμμές ο πόνος είναι μια προστατευτική αντίδραση του οργανισμού, που κυμαίνεται από μικρές ευαισθησίες μέχρι πολύ έντονο πόνο και “ενημερώνει” το σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Έτσι είναι και ο πονόδοντος. Όσον αφορά, λοιπόν, τον πόνο σε κάποιο δόντι, αυτός προκαλείται συνήθως από αντίδραση των νεύρων μέσα στο θάλαμο του κυρίως σώματος του δοντιού, με τη σοβαρότητα του πόνου να εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό του ερεθίσματος.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι η ευαισθησία σε κάποιο δόντι, όταν πίνουν ή τρώνε κάτι ζεστό ή κάτι κρύο.

Ποιο είναι το πιθανό πρόβλημα

Πρώτον, η δομή της ρίζας σε ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να έχει εκτεθεί. Κανονικά καλύπτεται από τον ιστό των ούλων, αλλά η οδοντίνη, όπως ονομάζεται, περιέχει εκατομμύρια μικροσκοπικά σωληνάρια, καθένα από τα οποία είναι συνδεδεμένο με μια νευρική απόληξη. Όταν αυτοί οι μικροσκοπικοί σωλήνες μείνουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι λόγω της υποχώρησης των ούλων ή της διάβρωσης του σμάλτου, τότε προκύπτουν προβλήματα. Η υποχώρηση των ούλων, το τρόχισμα/τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους, μια διατροφή πλούσια σε όξινα ποτά, καθώς και το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα μπορεί να αφήσουν την οδοντίνη εκτεθειμένη.

Το πολύ σκληρό βούρτσισμα είναι ένα απρόσμενα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Το πολύ έντονο τρίψιμο φθείρει τον ιστό των ούλων, καθώς και το σμάλτο των δοντιών, αφήνοντας κάθε “σωληνάριο οδοντίνης” ευάλωτο σε ό,τι έρχεται σε επαφή με αυτό, ζεστό, κρύο, μαλακό ή σκληρό.

Τα αγαπημένα σας ποτά μπορούν επίσης να σας επηρεάσουν πολύ. Οτιδήποτε με ένα υψηλό επίπεδο οξέος (αναψυκτικά, καφέδες, τσάι, χυμοί, κρασί και πολλά δημοφιλή ενεργειακά ποτά) μπορεί να επιδεινώσει τη διάβρωση του σμάλτου.

Τι να κάνετε

Αν η επιφάνεια της ρίζας είναι ευαίσθητη, κρατήστε τη καθαρή και απαλλαγμένη από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, καθαρίστε με αυτή πολύ απαλά τη γραμμή των ούλων και μην βουρτσίζετε τα δόντια σας πάνω από δύο φορές την ημέρα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και η οποία είναι ειδική για ευαίσθητα δόντια. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε την οδοντόπαστα σαν να ήταν αλοιφή και να την τρίψετε απαλά με το δάχτυλό σας απευθείας στην επιφάνεια της ρίζας για δέκα λεπτά. Εάν η ευαισθησία συνεχίζεται, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Πηγές: http://www.webmd.comhttp://www.deardoctor.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ξεβουλώνουν τα αυτιά από την αλλαγή πίεσης, όπως στο αεροπλάνο

Προσοχή αν έχετε σόμπα υγραερίου, πετρελαίου, λαδιού, πέλετ ή ηλεκτρική: Τι πρέπει να κάνετε ΠΑΝΤΑ

Πόνος και τραυματισμοί: Πότε εφαρμόζουμε κρύο και πότε ζέστη στην πληγείσα περιοχή

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα