Φλέμα στον λαιμό: Τι να κάνετε για να φύγει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φλέμα
Το φλέμα συνοδεύει συχνά τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αν και δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν το φλέμα δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να φράξει και να ερεθίσει τους βρογχικούς σωλήνες και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει μια δευτερογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Το φλέμα περιέχει βακτήρια, ιούς, ή φλεγμονώδη κύτταρα που παράγονται σε απόκριση του οργανισμού σε κάποια μόλυνση. Εκτός από λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, το φλέμα μπορεί να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως στο άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, τις κατεστραμμένες φωνητικές χορδές και το υπερβολικό κάπνισμα.

Η παρουσία φλέματος συνήθως προκαλεί μία συνεχή ανάγκη για καθάρισμα του λαιμού, συνεχής βήχα, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αδυναμίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό. Το φλέμα τείνει να συσσωρεύεται και προκαλεί συμφόρηση στο στήθος και το λαιμό και συνήθως αποβάλλεται μέσω του βήχα.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από το φλέμα στον λαιμό

Ατμός

  • Η εισπνοή ατμού είναι ο καλύτερος και ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγείτε από το φλέμα. Η εισπνοή ατμού εντός των ρινικών διόδων βοηθά να κρατήσετε το φλέμα σε υγρή μορφή, ώστε να είναι ευκολότερο να το αποβάλλετε από το σύστημά σας.
  • Κάντε ένα ζεστό ντους δύο φορές την ημέρα. Φροντίστε το νερό να είναι πολύ ζεστό, ώστε να προκληθούν υδρατμοί, κλείστε την πόρτα του μπάνιου και μείνετε μέσα για 10 λεπτά τουλάχιστον, για να διαλυθεί η βλέννα.
  • Εναλλακτικά, χύστε ζεστό νερό που βράζει σε ένα μεγάλο μπολ. Κρατήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το μπολ και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε έως 10 λεπτά.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για τη θεραπεία του φλέματος. Το ζεστό νερό είναι καταπραϋντικό για τον ερεθισμένο λαιμό και το αλάτι βοηθά να καταστρέψει τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Συνεπώς μειώνεται και η γενική παραγωγή φλέματος.

  • Αναμίξτε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
  • Κάντε γαργάρα με το διάλυμα.
  • Επαναλάβετε αυτήν την θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την διάσπαση της βλέννας και του φλέματος. Επιπλέον, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, οπότε και βελτιώνει την αντίσταση του σώματος απέναντι στις λοιμώξεις.

  • Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού από χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πίνετε αυτό το διάλυμα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να καταπραΰνεται τον λαιμό σας και να μειώσετε την παραγωγή φλέματος.

Πηγές: https://www.healthline.comhttp://www.top10homeremedies.com