Το σεξ μετά από καρδιακή προσβολή

  • Iatropedia
Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά από μια καρδιακή προσβολή, θα εξαρτηθούν από το πρόβλημα της καρδιάς σας. Οι γιατροί συνήθως μας βοηθούν να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και τις δραστηριότητες τους, μέσα σε λίγους μήνες απο την στιγμή που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Κάποιοι άλλοι μπορεί να πρέπει να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, εάν ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος.

Θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά-σιγά. Για τις πρώτες μέρες μετά την καρδιακή προσβολή μας, μπορεί να χρειαστεί να ξεκουραστούμε και να αφήσουμε την καρδιά μας να “θεραπευθεί” μόνη της.

Εάν έχουμε αναρρώσει καλά μετά από μια καρδιακή προσβολή , μπορούμε να κάνουμε σεξ και πάλι. Δηλαδή όταν αισθανόμαστε έτοιμοι! Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από χρονικό διάστημα περίπου τέσσερων εβδομάδων.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής και εμφάνισης νέου καρδιακού επεισοδίου;

Μπορεί εσείς και ο σύντροφός σας να ανησυχείτε για το σεξ μετά από καρδιακή προσβολή σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σεξ αυξάνει τον κίνδυνο για μια άλλη καρδιακή προσβολή. Μετά την ανάρρωση, δεν έχετε μεγαλύτερη πιθανότα να προκαλέσετε μια νεα καρδιακή προσβολή, με τη σεξουαλική δραστηριότητα, σε σχέση με κάποιον που δεν είχε ποτέ υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η τακτική σωματική άσκηση είναι καλή για την καρδιά σας. Όπως κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας, έτσι και το σεξ μπορεί να κάνει την καρδιά σας να εργαστεί σκληρότερα, αυξάνοντας το ρυθμό της λειτουργίας της και την αρτηριακή πίεση.

Συμβουλές:

1.Αρχίσετε σιγά σιγά τις δραστηριότητες (άσκηση, εργασία)

2.Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις, αν μία θέση φαίνεται να σας κάνει να νιώθετε άβολα.

3.Αφήστε το σύντροφό σας να είναι σε θέση – στάση που να μειώνει το ποσό της ενέργειας που εσείς χρειάζετε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του σεξ.

4.Συζητήστε με τογιατρό σας εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε οποιεσδήποτε απορίες.

5.Αν έχετε πόνους στο στήθος (στηθάγχη) κατά τη διάρκεια του σεξ, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή, ορισμένοι άνδρες έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτά τα προβλήματαμπορούν να προκληθούν από συναισθηματικό στρες, ή σπανιότερα, απο φάρμακα όπως οι β-αναστολείς.

Ωστόσο, η παραπάνω δυσλειτουργία μπορεί να έχει και άλλες αιτίες. Μιλήστε στον γιατρό σας εάν χρειάζεται κάποια θεραπεία.

Άσκηση συναγερμού!

Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης :

*Δύσπνοια για περισσότερο από περίπου 10 λεπτά

*Πόνο στο στήθος ή στα χέρια, το λαιμό σας, το σαγόνι ή το στομάχι

*Ζαλάδες

*Πολύ γρήγορος καρδιακός παλμός ή ανώμαλος καρδιακός παλμός

*Κρύος ιδρώτας

*Ναυτία και εμετό

*Αδυναμία ή λιποθυμία.

Ωστόσο, οι πιθανότητες της εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων είναι πάρα πολύ μικρές και δεν πρέπει να μας επηρεάζουν σε ό,τι ομορφότερο η φύση έχει δώσει στα δύο φύλα, δηλαδή την “ερωτική συνομιλία” (σεξ).

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για τον πόνο στο στήθος

Διαβάστε περισσότερα για τις ζαλάδες

Διαβάστε περισσότερα για τη ναυτία

Διαβάστε περισσότερα για τον εμετό

Προστατεύω την καρδιά μου, προστατεύω τη ζωή μου

Μάθε για την καρδιά σου από τα βλέφαρα σου

Η αποκέντρωση σώζει την καρδιά