Τα iPads στη πρώτη γραμμή

  • Iatropedia
Η τεχνολογία σύμμαχος των στρατιωτικών γιατρών

Με τη χρήση των υπολογιστών τεχνολογίας αφής (Τablet) οι στρατιωτικοί ιατροί σύντομα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών-στρατιωτών, στη καταγραφή των σημαντικών ευρημάτων και στη παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου ακόμη και στις εμπόλεμες ζώνες.

Οι αντίστοιχες συσκευές χειρός που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ιατρικών αρχείων του Πενταγώνου, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα ‘Federal Times.

Επιπλέον, οι συσκευές τελευταίας τεχνολογίας όπως τα iPads, τα iPhones καθώς και οι συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα των Android δεν έχουν πληκτρολόγια τα οποία μπορεί να καταστραφούν από την άμμο.

Ένα άλλο σημαντικό προνόμιο των Tablet είναι ότι είναι σε θέση να «τρέξoυν» τις πιο ισχυρές εκδόσεις των προγραμμάτων στα οποία αποθηκεύεται το ιατρικό ιστορικό των ασθενών-στρατιωτών (νοσηλευομένων και μη), συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχεδιάζει να εξοπλιστεί με συσκευές Tablet εγκεκριμένες για χρήση από τον Δεκέμβριο, έπειτα απο δοκιμές καταγραφής του στρατιωτικού ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου (EMR – Electronic Medical Records) στα λειτουργικά συστήματα της Apple και του Android το περασμένο έτος.

Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι η χρήση των Tablet θα παρέχει πλεονεκτήματα στις ιατρικές υπηρεσίες του στρατού όπως:

– Έυκολη και γρήγορη πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

– Μια μεγαλύτερη οθόνη που επιτρέπει στους γιατρούς να εστιάσουν στις πληροφορίες που σχετίζονται με το περιστατικό ή την αντιμετώπιση του.

– Πρόσβαση σε βασικές εργαστηριακές, ακτινολογικές και φαρμακευτικές εφαρμογές.

– Δυνατότητα ‘σάρωσης΄ και καταγραφής του ιατρικού ιστορικού των στρατιωτών από την ‘Κοινή Κάρτας Πρόσβασης’ (Common Access Card).

Οι γιατροί θα εξακολουθούν να έχουν μαζί τους φορητούς υπολογιστές (Lap-Top) για άμμεση λήψη πληροφοριών του ιατρικού ιστορικού των ασθενών – στρατιωτών, που θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιστατικών στο χώρο του συμβάντος, αλλά τα Lap-Top είναι πολύ βαριά και ογκώδη για να τα μεταφέρουν μαζί τους στο πεδίο της μάχης.