Πρώιμη ήβη: Τι γίνεται όταν το σώμα “ωριμάζει” νωρίτερα

  • Iatropedia
Μπορεί να σας φαίνεται ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα αυτές τις μέρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται όμως σε μία σπάνια πάθηση, η οποία ονομάζεται πρώιμη ήβη (Central Precocious Puberty - CPP). Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα ωριμάζει νωρίτερα -ίσως και χρόνια νωρίτερα- από ό,τι αναμενόταν.

Η εφηβεία ξεκινά συνήθως λίγο μετά τα 7 χρόνια στα κορίτσια και γύρω στην ηλικία των 9 χρόνων στα αγόρια. Σε μερικά παιδιά, ωστόσο, η κανονική εφηβεία μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα. Στην περίπτωση της CPP, τα σημάδια της εφηβείας, όπως η αύξηση του στήθους και των τριχών, εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Είναι γενικά μια πάθηση που όσο σπάνια και αν είναι, συμβαίνει περισσότερο στα κορίτσια.

Η πρόωρη εφηβεία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την ανάπτυξη των οστών. Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας για το τι συμβαίνει. Εάν είναι πάρα πολύ σύντομα, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να επιβραδύνετε ή ακόμη και να αντιστρέψετε τις αλλαγές στο σώμα τους.

Αιτίες

Ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος, απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται GnRH και η οποία δίνει εντολή στην υπόφυση να εκκρίνει ορμόνες που ονομάζονται γοναδοτροπίνες. Αυτές με τη σειρά τους, δίνουν εντολή στα γεννητικά όργανα του παιδιού να παράξουν εκείνες τις ορμόνες που προκαλούν τη σεξουαλική ανάπτυξη και ωρίμανση.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει πρώιμη ήβη, ο υποθάλαμος απελευθερώνει την GnRH σε νεαρότερη από το κανονικό ηλικία και ξεκινά αυτήν τη διαδικασία. Οι γιατροί δεν έχουν εντοπίσει την ακριβή αιτία που συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν συνδέσει την CPP με την παιδική παχυσαρκία σε πολλές επιστημονικές έρευνες.

Εικάζεται, επίσης, ότι το σώμα του παιδιού μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα από το κανονικό, εξαιτίας της υπερβολικής περιεκτικότητας σε ορμόνες ή άλλες χημικές ουσίες σε καλλυντικά, τρόφιμα, εντομοκτόνα, και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

-Οικογενειακό ιστορικό CPP

-Ένα σπάνιο γονιδιακό πρόβλημα

-Έναν μη-καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο ή την υπόφυση

-Ένας τραυματισμό του εγκεφάλου

-Μια λοίμωξη στον εγκέφαλο, όπως η μηνιγγίτιδα

-Ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου

Συμπτώματα της πρώιμης ήβης στα παιδιά

Τα σημάδια της CPP είναι οι τυπικές αλλαγές που θα περιμένατε να δείτε σε έναν έφηβο:

-Ανάπτυξη τριχών σε μασχάλες και στα γεννητικά όργανα, και, για τα αγόρια, στο πρόσωπο

-Ακμή

-Πιο έντονη μυρωδιά του σώματος

-Σεξουαλική ανάπτυξη

-Συναισθηματικές αλλαγές

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο

Βοήθεια τέρατα! Πως να αντιμετωπίσετε τις παιδικές φοβίες!