Εγκεφαλικό τεστ «προβλέπει» αν ένας έφηβος θα έχει πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών στο μέλλον

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ναρκωτικά
Είναι δυνατό να προβλεφθεί σε έναν βαθμό ποιοι νέοι θα έχουν προβλήματα λόγω χρήσης ναρκωτικών αργότερα στη ζωή τους, αν κατά την εφηβεία τους γίνει έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 144 εφήβους που δεν είχαν έως τότε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών. Μεταξύ των ερευνητών ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών.

Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί π.χ. πόσο παρορμητικοί ήταν (είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την χρήση ναρκωτικών). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων. Η τάση για λιγότερο συμβατικές «απολαύσεις» όπως τα ναρκωτικά αφήνει ένα «αποτύπωμα» στον εγκέφαλό τους, πράγμα που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη -εν μέρει τουλάχιστον- για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδός τους, που είναι ακόμη πειραματική και χρειάζεται βελτίωση, μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να εντοπίζονται εκείνοι οι έφηβοι που ρέπουν περισσότερο στα ναρκωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ