Τσουνάμι αντιδράσεων για τις κλοπές στα δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος αναφέρεται στο μπαράζ κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία σχολιάζοντας ότι "ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κλιμακούμενη επίθεση στα νοσοκομεία και δη στα γαστρεντερολογικά τμήματα και βρογχολογικά εργαστήρια αφαιρώντας ενδοσκόπια, βρογχοσκόπια και καταγραφικά". Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προέβλεψε ότι σύντομα θα εξαρθρωθεί η "οργανωμένη σπείρα" με την βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου ζητεί να βρεθούν άμεσα οι ένοχοι αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στην αντικατάσταση των μηχανημάτων που εκλάπησαν. Το δεδομένο όμως είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι αφύλακτα!

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση του κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου:

Το νοσοκομείο Άγιος Σάββας και μάλιστα δίπλα στη Αστυνομική Διεύθυνση  Δ/νση Αθηνών υπήρξε ο πρώτος στόχος των αδίστακτων και πρωτοτύπων αυτών διαρρηκτών. Φαίνεται ότι η ίδια ομάδα με την ίδια μεθοδολογία χτύπησε και τα νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδος Βόλου, Λαμίας και Πανεπιστημιακό Λάρισας και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλους ίδιους στόχους έχουν προγραμματίσει.

Είναι κάποιοι που γνωρίζουν ως φαίνεται το αντικείμενο και απευθύνονται προς πώληση αυτών των κλοπιμαίων σε ξένους υποψηφίους προς οργάνωση ιδιωτικών ιατρείων ή ακόμα και διαφόρων ενδοσκοπικών κέντρων της αλλοδαπής. Θα πρέπει όλες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης των συμβατικών υποδομών με θωρακισμένες πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα δε κυκλώματα με κάμερες ασφαλείας να τοποθετηθούν σε όλους τους ευαίσθητους χώρους.

Η απώλεια αυτών των ενδοσκοπίων είναι μεγάλη και από πλευράς κόστους επανάκτησης αλλά και από πλευράς μεγάλης αναστατώσεως που επέρχεται στο εύρυθμο της λειτουργίας των νοσοκομείων, με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών που θα αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία ή και σε ιδιωτικά ιατρεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών».

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου:

Η κατάσταση αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Μετά το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, νέες κλοπές σημειώθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το θέμα ξεφεύγει από μια απλή αστυνομική υπόθεση, διότι είναι αλλεπάλληλα τα κρούσματα. Αναμένουμε τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις. Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αναπλήρωση των μηχανημάτων και στα τρία νοσοκομεία, μια και είναι απαραίτητα για χιλιάδες ασθενείς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να δώσει άμεσα λύση, στα θέματα ασφάλειας των νοσοκομείων».