Τρόικα: «δώστε ανώνυμα φάρμακα σε όλους»!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
«Ξεφεύγουν» για άλλη μια φορά οι δανειστές μας καθώς στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών στην Υγεία, προτείνουν με περισσή επιμονή να χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Τι σημαίνει αυτό για τους έλληνες ασθενείς;

Μπορεί η συνταγογράφηση να στηρίζεται στη δραστική ουσία και έτσι να δίνονται περισσότερα ανώνυμα άρα και φθηνότερα φάρμακα (αντίγραφα ή γενόσημα), αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατίθενται και σκευάσματα …αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας.

Άλλωστε η δραστική ουσία αποτελεί τη βάση των φαρμάκων είτε αυτά είναι πρωτότυπα είτε όμως και αντίγραφα ή ανώνυμα.

Και ο βασικότερος κίνδυνος είναι ότι μια τέτοια ενέργεια αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για εισαγωγές φαρμάκων από διάφορες χώρες ακόμη και Τρίτες, με συνέπεια κανείς να μη γνωρίζει τι καταναλώνει.

Πάντως φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γι αυτό και στις τελευταίες συσκέψεις έθεσε άλλους τρόπους εξοικονόμησης πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι τροικανοί επέμεναν σε όλες τις συναντήσεις να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, θεωρώντας πως μόνο έτσι μπορούν να περιορισθούν οι δαπάνες στα φάρμακα.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends