Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει το στρες!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το πλύσιμο των πιάτων, εφόσον γίνεται με ηρεμία και συναίσθηση, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες σε ένα άτομο.

Ερευνητές από το Florida State College κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από παρατήρηση 51 φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα και από τους οποίους ζητήθηκε να καθαρίζουν κάθε μέρα τουλάχιστον 18 πιάτα/ποτήρια κλπ.

Η έρευνα διεξήχθη για να ανακαλύψει εάν μία απλή αλλά επαναλαμβανόμενη εργασία θα μπορούσε να είναι επωφελής για την καλυτέρευση της γνώσης και συναίσθησης. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει μια στοχαστική μέθοδο, η οποία επικεντρώνει την προσοχή σε συναισθήματα και σκέψεις στην “παρούσα στιγμή”. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν το να εστιάζει κανείς τη σκέψη του σε μια συγκεκριμένη εργασία έστω και με ασήμαντο τρόπο θα υποκινήσει αισιόδοξα συναισθήματα, όπως γαλήνη και ηρεμία.

Κατά την εξέλιξη του πειράματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο των πιάτων (…στο χέρι εννοείται!…) με συγκέντρωση και ηρεμία, αλλά και βάσει της μυρωδιάς του σαπουνιού, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη νευρικότητα και την αυξημένη διανοητική εγρήγορση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, διάφορες μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει την αλλαγή της αντίληψης του χρόνου με τη μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία του ατόμου.

Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι το πλύσιμο των πιάτων με ηρεμία και συγκέντρωση είχε μια θετική επίπτωση στην ψυχολογία, μειώνοντας τη νευρικότητα των συμμετεχόντων κατά σχεδόν 27%.

http://www.dailytimesgazette.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς οι απότομες αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Πώς να μειώσετε το στρες της ημέρας μέσα σε 3'