Τι σημαίνει όταν τα ούρα έχουν περίεργο χρώμα

  • Iatropedia
Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Το χρώμα αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται urochrome και από το κατά πόσον αραιωμένα ή συμπυκνωμένα είναι τα ούρα.

Χρωστικές ουσίες και άλλες ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας. Τα τεύτλα, τα μούρα και η φάβα είναι από τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων. Επίσης, πολλά φάρμακα προσδίδουν πιο ζωντανά χρώματα στα ούρα, όπως κόκκινο, έντονο κίτρινο, ή πρασινωπό μπλε.

Το ασυνήθιστο χρώμα των ούρων, όμως, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας. Για παράδειγμα, το βαθύ κόκκινο έως καφέ χρώμα στα ούρα είναι ένα χαρακτηριστικό της πορφυρίας, μιας σπάνιας, κληρονομικής διαταραχής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δείτε τι σημαίνει το κάθε “περίεργο” χρώμα ούρων για την υγεία σας:

Κόκκινα ή ροζ ούρα

Τα κόκκινα ούρα μπορεί να προκληθούν από:

Αίμα: Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διευρυμένο προστάτη στους άντρες, καρκινικούς και μη-καρκινικούς όγκους, κύστεις νεφρών, τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και πέτρες των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης.

Τρόφιμα: Τα τεύτλα, τα βατόμουρα και το ραβέντι μπορεί να κάνουν τα ούρα σας κόκκινα ή ροζ.

Φάρμακα: Η ριφαμπικίνη (Rifadin, Rimactane), ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της φυματίωσης, μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε κοκκινωπό πορτοκαλί. Το ίδιο μπορεί να κάνει η φαιναζοπυριδίνη, ένα φάρμακο που απαλύνει τη δυσφορία της ουροποιητικής οδού.

Πορτοκαλί ούρα

Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί να προκύψουν από:

Ιατρικές παθήσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πορτοκαλί χρώμα στα ούρα μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα με το συκώτι ή τη χοληδόχο κύστη, ειδικά αν έχετε, επίσης, ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί επίσης να προκληθούν από αφυδάτωση.

Μπλε ή πράσινα ούρα

Η μπλε ή η πράσινη απόχρωση στα ούρα μπορεί να προκληθεί από:

Βαφές: Μερικά έντονες χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πράσινα ούρα. Χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για μερικές εξετάσεις των νεφρών και της λειτουργίας της κύστης μπορεί να κάνουν τα ούρα σας να έχουν μπλε χρώμα.

Φάρμακα: Μια σειρά από φάρμακα παράγουν μπλε ή πράσινα ούρα, συμπεριλαμβανομένης της αμιτριπτυλίνης, της ινδομεθακίνης (Indocin) και της προποφόλης (Diprivan).

Ιατρικές παθήσεις: Η καλοήθης υπερασβεστιαιμία, μια σπάνια κληρονομική διαταραχή, μερικές φορές ονομάζεται “σύνδρομο της μπλε πάνας”, επειδή τα μικρά παιδιά με τη διαταραχή αυτή έχουν μπλε ούρα. Τα πράσινα ούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το βακτήριο Pseudomonas (ψευδομονάδες).

Σκούρο καφέ χρώμα ούρων

Τα καφέ ούρα μπορεί να προκληθούν από:

Τρόφιμα: Η υπερβολική κατανάλωση από φάβα, ραβέντι ή αλόη μπορεί να προκαλέσει σκούρο καφέ χρώμα στα ούρα.

Φάρμακα: Πολλά φάρμακα μπορεί να σκουρύνουν τα ούρα σας, συμπεριλαμβανομένων της χλωροκίνης και της πριμακίνης, της μετρονιδαζόλης (Flagyl) και της νιτροφουραντοΐνης, καθαρτικών που περιέχουν cascara ή σέννα, και μεθοκαρβαμόλη (ένα μυοχαλαρωτικό).

Ιατρικές παθήσεις: Μερικές ηπατικές και νεφρικές διαταραχές μπορεί να μετατρέψουν τα ούρα σε σκούρο καφέ, όπως και ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Υπερβολική άσκηση: Η μυϊκή βλάβη από την υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ροζ ή καφέ χρώμα ούρων και νεφρική βλάβη.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίμα στα ούρα; Τι πρέπει να κάνετε όταν το δείτε

Γιατί η πολλή άσκηση βλάπτει την υγεία;