Θεόδωρος Τρύφων: Βρισκόμαστε ακόμα στα ίδια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέρος της δουλειάς μας είναι η συνεργασία με τις πολυεθνικές σε διάφορους τομείς. Και η σημερινή ασφυκτική πολιτική δυσχεραίνει την συνεργασία και πλήττει την βιωσιμότητα των εταιριών μας. Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο Healthworld που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Τρύφων:

Σήμερα προσπαθούμε με περιορισμένους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού. ΄Έχουμε και μεγαλύτερο όγκο συνταγών και πολλά νέα φάρμακα με υψηλές τιμές και έχουν δημιουργήσει επιβαρύνσεις. Υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του συστήματος (από τις συνταγές των γιατρών στις οποίες δεν επεμβαίνουμε), όμως βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι συνταγές… Και δεν το θέλουμε αυτό γιατί δεν μας βοηθά να κάνουμε σχεδιασμό. Για μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία δε, είναι καταστροφικό. Ο προϋπολογισμός δεν είναι επαρκής.

Οι εταιρίες έχουν προσφύγει και στις ΕΕ και στην Ελλάδα για τον τρόπο που καθορίζεται το clawback καθώς δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιήσουμε ότι κινδυνεύει από αυτό η βιωσιμότητά μας. Πρόκειται για ασύμμετρη πίεση στις τιμές και ανάγκες των ασθενών που δημιουργούν μία κατάσταση ίδια στην πάροδο των ετών της κρίσης, φτάνοντας στο 2017 από διαδοχικές κυβερνήσεις να ακούμε τα ίδια… Όλοι μιλάμε για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές . Λίγα έχουν γίνει και έχουμε ακόμα πολλές συνταγές και μεγάλα clawback. Είμαστε χειρότερα από το 2013, έχουμε εντοπίσει όλοι τις λύσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά λίγα έχουν υλοποιηθεί.

Δεν έχει συγκρατηθεί η δαπάνη και έχουμε οδηγηθεί σε οριζόντια μέτρα . Το τελευταίο είναι το 25% που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών και η παρωδία και της διείσδυσης των γενοσήμων μέσω μείωσης των τιμών.

Αν πάρουμε μερίδια γενοσήμων σε άλλες χώρες και τιμές βλέπουμε την Ελλάδα πολύ`χαμηλά.

Το ζητούμενο είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός

Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που η βιομηχανία δεν μπορεί να συνεισφέρει ακι υπάρχουν και αυτά που μπορεί να είμαστε μέρος της λύσης.

Το πρώτο είναι να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπανη

Ο αριθμός των συνταγών επίσης δεν συμμετέχει η φαρμακοβιομηχανία αλλά πρέπει αν μπουν περιοριστικά μέτρα.

Η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει και το 32% του επιβάλλοντος clawback. Αλλά είναι νομικά ασύμβατο.

Εξαρτώνται από εμάς:

Συνολική πολιτική γενοσήμων με off pattent σε μειωμένη τιμή- αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι το σύστημα που μπαίνουν τα φάρμακα εύκολα στη θετική λίστα. Να γίνει πιο δύσκολο με αυστηρές διαπραγματεύσεις στην αρχή και όχι να βάζουμε περιοριστικά μέτρα μετά. Και τρίτον να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του clawback  να σπάσει ανά κατηγορία φαρμάκων για να κατανεμηθεί πιο δίκαια.